dinsdag 2 december 2014

Gestoord (of niet?) in Gent

Het is fris buiten. Vijfentwintig ‘warme’ jonge humane wetenschappers verzamelen op de speelplaats van het KAM voor een dagje Gent. Ze hebben er duidelijk zin in. De rit naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen verloopt vrij rustig.



Rond 10 uur bereiken we het centrum van Gent. In het Guislainmuseum neemt een gids ons mee naar de geschiedenis van de psychiatrie tijdens een wandeling doorheen de verschillende fasen in de evolutie van deze geesteswetenschap. Ze brengt ondermeer een verhaal over geketende patiënten in het Gerard den Duivelsteen en schedelboringen. 


Allerhande experimenten passeren de revue, zo ook de duistere naziperiode wanneer mensen met psychische stoornissen uit de samenleving werden gestoten. Onze leerlingen worden er even stil van.


Na de Tweede Wereldoorlog maakt de psychiatrie een hele evolutie door. De farma-industrie probeert het lijden te verzachten met allerhande medicatie. Als reactie daartegen ontstaat in de jaren '70 de anti-psychiatrie. Wie is gek: de patiënt, of is het eerder de samenleving ? Ook de elektroshockmethode staat ter discussie. 

Maar het museum toont ook hoe het er vandaag aan toe gaat. Patiënten zitten in ‘open’ instellingen zitten, er zijn nieuwe behandelingsmethodes en de farma-industrie zoekt naar nieuwere, betere medicatie. Mijn jonge reporters stellen kritische en opbouwende vragen. 



Om 13 uur brengt de autocar ons naar het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Hoe gek of anders is de moderne kunstenaar? Er loopt een tentoonstelling over het oeuvre van Belinde de Bruyckere. De kwetsbaarheid van de mens en het lijdende lichaam als bron van haar beeldtaal beroeren mijn leerlingen. 


Rond 15 uur vertrekken we terug richting Mortsel. Een boeiende dag, een toffe ervaring en vooral een toffe groep jonge mensen die onze richting humane wetenschappen kleuren.














Tekst en foto's: Henk Joppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten