Te gek! Zesdes humane wetenschappen trekken naar Gent.
Een warme dag in april 2019. Vijfendertig leerlingen humane wetenschappen wachten me op aan het station Mortsel Oude God. De trein is op tijd en om halftien komen we aan in Gent Sint Pieters. Dan nog de tram nemen recht door het historisch centrum waar toeristen zich vergapen aan cuberdons, beter bekend als 'neuzekes' of 'tjoepkes'. Om tien uur start de rondleiding in het Guislainmuseum.
Dit museum is een cultureel ijkpunt met betrekking tot de geschiedenis van en actuele discussies over psychiatrie en geestelijke gezondheid, zorg, kunst en waanzin, ideaal dus om onze toekomstige humane wetenschappers mee te confronteren.
De geschiedenis van de psychiatrie is op zijn mist omstreden. Leerlingen schrikken ervan hoe geesteszieken vroeger werden behandeld. Het raakt hen. De gids eindigt haar verhaal met de situatie vandaag, over de wachtlijsten en nieuwe ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg, of hoe we ‘gek zijn’ toch ook in ons leven kunnen integreren, maar ook over het bespreekbaar maken van de psychiatrie en het aanvaarden van mensen met psychische aandoeningen.
Na een groepsfoto en een welverdiende middagpauze bezoeken we het SMAK. Voor sommige is het omstreden, voor anderen een uniek museum. Het bestaat twintig jaar en voor de gelegenheid is er een overzichtstentoonstelling: Highlights for the future’. Unieke werken, maar wel tegen de tijdsgeest van vandaag. Confronterend, controversieel, “Te Gek”.
Onze humane wetenschappers keren vol vragen, maar wel met een unieke bagage terug naar Mortsel!
Henk Joppen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten