woensdag 10 november 2010

excursie Westhoek 5aso

We zijn een niemandsland verwijderd van 11 november, Wapenstilstand. Het ideale moment dus om ons onder te dompelen in die Grote Oorlog die de wereldkaart hertekende.

Geert Mak, meneer Joppen en meneer Zonnekeyn loodsten ons veilig door het oorlogslandschap in de Westhoek, waar de sporen van de Eerste Wereldoorlog nog heel aanwezig zijn.

Eerste halte was het Albertmonument in Nieuwpoort, de plaats waar de sluizen werden opengezet en de Duitse blitzkrieg vastliep in wat een zenuwtergende loopgravenoorlog zou worden. Dat die dodengangen allesbehalve comfortabel waren, konden we zelf ondervinden. 

 


Dood is dood, dacht je? Vergeet het! Een vergelijking tussen het Duitse kerkhof van Vladslo en het Britse Tyne Cot Cemetery toonde hoe ook in het graf duidelijk moest zijn wie winnaar en wie verliezer was.



 

Passendaele mocht niet op onze excursie ontbreken. Het museum toonde wapens en gaf een goed idee van het claustrofobische leven in de dug-outs.

We rondden af in stijl, met een wandeling door het kraterlandschap van de Palingbeek waar dynamiet de heuvels omvormde tot een maanoppervlak, met een avondlijk regenbezoek aan de Menenpoort en met de waanzinnig beklemmende gevechten van oorlogsfilm 'The last batallion'.


Helemaal bevatten hoe het er in 1914-18 aan toe ging is onmogelijk, maar we kwamen wel verbazingwekkend dicht in de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten