zaterdag 2 november 2013

Op de catwalk: verkleed als Galliërs en Romeinen


Op maandag 21 oktober gingen de eerstejaars Latijn op uitstap naar Velzeke. In de voormiddag kregen we een rondleiding in het museum, en in de namiddag mochten we ons verkleden als Galliërs en Romeinen!


Onze Gallische mannen dragen een tunica met daaronder een wollen broek, braccae. Een tunica is het basiskledingstuk bij zowel mannen als vrouwen. Het is een eenvoudig rechthoekig kledingstuk met drie gaten in voor de armen en het hoofd. Om hun middel dragen ze een koord dat als riem moet dienen. Zoals je ziet hielden Galliërs van ruitjes!

De Galliërs kenden drie materialen om hun kleren uit te maken: leer, linnen en wol. Omdat wol erg kan prikken en kan gaan schuren tegen je huid, droegen ze een linnen sjaal onder hun wollen tunica. Aan hun voeten hebben ze sokken die ze vastbinden met touwtjes, zodat ze niet afzakken. De leren schoenen – of eerder sandalen - die ze dragen heten soleae.

Als het koud is slaan ze hun cuculus om, een korte mantel met kap. Rahim draagt een mooie leren cuculus, Robbe een wollen exemplaar met twee metalen versieringen en Florus een met touwtjes om hem toe te binden. De cuculi van Emiel en Antari zijn helemaal dicht, net als een poncho. Helemaal links draagt Sam een mantel die erg handig is bij het paardrijden en die wordt toegespeld met een fibula, speld, op de rechterschouder.

Wordt het echt heel koud, dan is het tijd voor de warme Gallische cape die Ene (in het midden) om heeft, gemaakt uit twee lagen stof, elk in een andere kleur. Zo kan je hem langs twee kanten dragen en er altijd modieus uit blijven zien!


De Gallische vrouwen dragen net als de mannen een tunica en een touw als riem. Bij de vrouwen is de tunica eerder gemaakt uit linnen dan uit wol. Ze dragen er dan een warme wollen stola over. Ze zorgen dat de randjes van de tunica zichtbaar blijven, zodat je kan zien hoe mooi die erbij past. Ze droegen hun kleren graag een maatje te groot, want hoe meer stof je je kan veroorloven, hoe rijker je bent! Dat lieten ze graag zien.


Een zwangere vrouw, hier uitgebeeld door Aike, liet een stukje stof over haar buik vallen, het zogenaamde “schootje”.


Als versiering en ook als ondersteuning voor de borst knoopten ze een sjaal, fascia, op verschillende manieren om hun bovenlichaam. Kijk maar hoe modieus Fien erbij loopt!


Het meest handige kledingstuk is de peplos. Het is een soort koker die je op verschillende manieren kan dragen. Katoo heeft er een draagmantel van gemaakt waar ze haar boodschappen in kan meenemen. Rosie heeft de peplos om als een echte mantel, vastgemaakt op beide schouders met een speld, de fibula. Lenthe draagt de peplos dubbel om haar middel, als rok.


Tot slot kan een Gallische vrouw, als het echt koud is, ook haar palla – een soort sjaal – om zich heen draperen, zoals Fien hier rechts op de foto.


Tijdens de Romeinse overheersing evolueerde ook de kledij. Kijk maar naar Ella, zij heeft een sierlijk “chanel-jurkje” aan met opengewerkte mouwen. Romeinse elegantie wordt gecombineerd met het Gallische ruitjesmotief.


De Romeinse dames die je hier ziet zijn rijk en dragen weelderige kledij. De Romeinen brachten katoen en zijde naar onze gebieden. Dat kenden de Galliërs nog niet.

Onze Romeinse dames dragen ook de tunica als basiskledij, met daarover een stola.


Liz draagt een mooie zijden sjaal over haar tunica. Dat ze erg rijk is, kan je zien aan de kleur: gele stof werd gekleurd met saffraan, een erg duur kruid. Ze droegen het dan ook als huwelijkskledij. Gefeliciteerd, Liz!

Lúa ziet er minder gelukkig uit. Zij is helemaal in het paars gehuld, wat wil zeggen dat ze in de rouw is. Ze is namelijk net weduwe geworden. Na verloop van tijd zal ze wel gelukkiger worden, want de tweede keer trouwen doe je met een man die je zelf kiest, terwijl je eerste man gekozen wordt door je vader.


Marie is met haar mooie rode tunica, gele stola en witte zijden sjaal dus helemaal klaar voor haar tweede huwelijk! Mevrouw Hulsmans draagt haar sjaal over het hoofd om naar de tempel te gaan.


Deze Romeinse mannen zijn rijk en machtig. Ze dragen een tunica als basiskledingstuk en daarover een toga. In tegenstelling tot de Galliërs dragen Romeinen geen broeken, dat vinden ze erg lelijk.

Thomas is duidelijk een senator, dat zie je aan de purperen zoom van de toga. Purper was net als geel een dure kleur door de grondstof die men ervoor nodig had, namelijk purperslakken. Rob, Mats en Ruben dragen eveneens dure kleuren. Ruben speelt hier de zoon van Mats. Rijkeluisjongetjes onder de 16 jaar mochten immers dezelfde kleur dragen als hun vader: “Kijk eens, ik kom van een rijke familie!”
Gus kijkt fier, want hij is Keizer AuGUStus. Die droeg graag de Gallische cape, maar dan in het wit.

Hier zie je de mannen en de vrouwen nog eens samen:

stoere Gallische mannen en vrouwen

 rijke Romeinse mannen en vrouwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten