zaterdag 31 maart 2012

De 'onvrijwillige' vrijwilliger


Op woensdag 28 maart was het voor de leerlingen van het 5de jaar humane wetenschappen tijd om hun goed hart te laten zien. Alle studenten mochten zelf een geschikte instelling kiezen om vrijwilligerswerk uit te voeren. Sommigen hielpen in een sociaal restaurant, anderen liepen een dagje mee met een straathoekwerker en zo had iedereen wel wat om handen.

Ook in het woonzorgcentrum Meerminne te Mortsel ging de dag niet onopgemerkt voorbij. Sofie, Elien en Veronique stonden klaar om de mensen van het centrum te amuseren.

We arriveerden om 9 uur en kregen eerst een kleine rondleiding zodat we daarna zelf onze weg doorheen het rusthuis konden vinden. Hierna schreef de begeleidster enkele namen op van bewoners van het centrum. We gingen kennis maken met elk van hen en kwamen zo meer te weten over hun leven en over hoe zij hun aanwezigheid in het tehuis ervaren. Ze waren allemaal zeer positief en vonden het ook super om nieuwe gezichten te zien.



Daarna gingen we oefenen voor ons ‘rolstoelrijbewijs’. We oefenden in Mortsel met de rolstoel, zodat we geen fouten zouden begaan in de namiddag bij de wandeling die nog zou volgen.

Toen we terugkwamen van de rit hielp ieder van ons op een aparte afdeling om de tafels te dekken en het eten klaar te zetten. Hierna hadden we zelf een uurtje pauze, wat best wel nodig was, want zo’n dag in een rusthuis kan best vermoeiend zijn.

Daarna reden we met enkele inwoners naar een terrasje om van het goede weer te ge­nieten. Doordat we zo veel geoefend hadden, verliep alles vlot en vielen er geen gewonden.  Om de dag af te sluiten, babbelden we wat na, terwijl we genoten van een welverdiend drankje. Met een goed gevoel keerden we huiswaarts.


We vonden het zeer interessant om voor een dag in de leefwereld van deze mensen te vertoeven. We hebben enorm veel respect ontwikkelt voor onze begeleiders die er dag in dag uit voor zorgen dat de inwoners zich nooit vervelen. Het heeft ons op een andere manier doen kijken naar mensen die wonen in een rusthuis en zij die er werken. We zijn heel blij dat ook wij ons steentje hebben  bijdragen en dat we deze mensen zo gelukkig hebben gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten