dinsdag 15 januari 2013

Onder de indruk van Breendonk

Elk jaar bezoeken de zesdejaars het concentratiekamp van Breendonk. Het werd gebouwd als verdedigingsfort kort voor de Eerste Wereldoorlog, maar de Duitse bezetter gebruikte het tijdens de Tweede Wereldoorlog als kamp om joden, 'witten' en communisten (tijdelijk) onder te brengen. 



Van de 4000 mensen die er verbleven hebben, heeft maar de helft het overleefd. De hoofdoorzaak: de mensonterende wreedheden van de bewakers die geen andere bedoeling hadden dan de fysieke en mentale destructie van hun gevangenen.





Het doorleefde verhaal van de gidsen liet een diepe indruk na op de leerlingen.


Ward Demyttenaere vertelt: "Op donderdag 10 januari bezocht het zesde jaar het fort van Breendonk. Onder begeleiding van een gids kregen verschillende groepen een rondleiding door de koude gangen van het fort, waar zich nog niet zo lang geleden zeer wrede taferelen afspeelden. Door de uitleg van de gids kwamen we meer te weten over het fort van toen het gebouwd werd tot het einde van WOII, maar het museum zelf is een herdenking voor de mensen die ten tijde van het Naziregime hier opgesloten zaten.


In en rond het gebouw bezochten we de meest opvallende kamers, zoals de slaapzalen, de isoleercellen en de folterkamer. Op een niet al te deprimerende manier vertelde de gids ons wat er allemaal gebeurd is en waarom. Door de koude besefte je ook hoe erg de mensen geleden hadden, alleen al door het weer. Wij, met onze hedendaagse kledij, stonden in de gangen te rillen van de kou, terwijl vroeger de temperaturen veel lager gingen en de gevangen slechts een oud en versleten legeruniform hadden en rondliepen op klompen. Daarbij kwamen dan nog eens de vele pesterijen en folteringen van de bewakers. 


Voor de meesten van de groep was het de eerste keer dat ze zo'n uitstap deden en dan sta je toch wel even stil bij wat mensen elkaar kunnen aandoen, want hier spreken we niet over een gevecht, hier spreken we over een poging tot uitroeiing. 


WOII en de jodenvervolging zijn gebeurtenissen die nooit vergeten mogen worden en nooit opnieuw mogen plaatsvinden!"










Geen opmerkingen:

Een reactie posten