zaterdag 12 januari 2013

Reporters van de Democratie in Brussel


Op dinsdag 8 januari trokken we met de twee klassen van humane wetenschappen naar Brussel. Deze uitstap kaderde in het project 'Reporters van de Democratie'. Om kwart voor negen zouden we met de trein vertrekken vanuit station Oude God, maar de NMBS maakte zijn reputatie meteen helemaal waar en er was al meteen een half uur vertraging.

Toen we aankwamen in Brussel-Centraal leidde meneer Joppen ons zonder problemen naar het Belvuemuseum naast het Koninklijk Paleis. Met de groep waar ik in zat moesten we nog een honderdtal meter wandelen naar en vlakbijgelegen gebouw van het Brussel Parlement, ditmaal onder leiding van Wim, een vrolijke man met een nogal groot hoofd en opvallende kin. We leerden hoe er in het parlement geregeerd wordt en we bereidden ons interview met Kristof Calvo, een vijfentwintigjarige volksvertegenwoordiger voor Groen, voor.

Dan was het middagpauze, tien minuten ingekort omdat enkele meisjes zichzelf op het toilet hadden opgesloten. Het gebouw is namelijk beveiligd met deuren die alleen met een badge kunnen worden geopend.

Toen iedereen weer vrij was kregen we van meneer Joppen de toelating om nog een vijftigtal minuutjes rond te struinen in en rond het Warandepark. Toen iedereen zijn lunch had opgegeten, verzamelden we weer bij meneer Joppen en Wim en begaven we ons richting het Parlement. Na een uitvoerige veiligheidscontrole geraakten we in het peristilium.

Daar mochten we al enkele commentaren opnemen die later samen met het interview met Kristof Calvo gemonteerd zouden worden. Toen meneer Calvo aankwam, bleek dat hij maar een halfuur de tijd had om op onze vragen te antwoorden. Dus haastten we ons naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In groepen van ongeveer zes leerlingen mochten we een kort interview afnemen. Het parlementslid was zeer vriendelijk en bleek een aangename mens om te interviewen. 

Toen alle interviews waren afgenomen, kregen we nog een rondleiding door de rest van het Parlement. In de Senaat mochten we wat rondlopen en op stoelen van politici zitten (de vering van de stoel van Bart de Wever is echt helemaal doorgezeten). Dan nog even langs enkele comissiekamers en langs borstbeelden van vroegere eerste ministers. Ik vraag me af of ze bij dat van Elio Di Rupo een strikje zullen beitelen. Onderweg kwamen we nog Rik Torfs, Annemie Turtelboom en wat andere politici tegen. 


Toen we de (verkorte) rondleiding hadden gedaan gingen we terug naar het Centraal Station waar we de trein van zes na half vier namen. Hoezee, hij was op tijd! Rond kwart na vier kwamen we terug aan in Oude God.  Het was een lange en vermoeiende dag, maar wel een zeer interessante beleving. Weer iets bijgeleerd van de politiek in België !

Tekst: Sam Ryckx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten