woensdag 8 mei 2019

GWP5 - Excursie Westhoek

Vanuit de hoogte kijkt Albert I naar de bus vijfdejaars die aan zijn monument is gestopt. Het is frisjes in Nieuwpoort en niet iedereen heeft evenveel zin om op de stenen trappen plaats te nemen voor een groepsfoto. 


Honderd en vijf jaar terug in de tijd gaan we, naar het begin van de 'Grote Oorlog'. Meneer Zonnekeyn frist het geheugen van zijn leerlingen op: "Hoe begon dat ook alweer"? 


Even later zijn de gidsen er, de 'éminence grise' van onze school, gepensioneerde leerkrachten die zich helemaal hebben ingegraven in de modder van de Eerste Wereldoorlog en er de leerlingen deze maandag 6 en dinsdag 7 mei wat meer over komen vertellen. 


We verzamelen met meneer Meyers aan de Ganzepoot, de sluizen die een cruciale rol speelden om de Duitse troepen te stoppen toen ze België binnenvielen. Met groeiend enthousiasme vertelt hij over de moedige sluiswachters en de risico's die ook gewone mensen liepen om de velden blank te zetten.


De bus brengt ons vervolgens naar Kaaskerke, waar we de reconstructie van de dodengang bezoeken. Modder, kou, ongedierte en kruisvuur: wat een verschrikking moet het zijn geweest!




We lunchen in de schaduw van Paxpoort en Ijzertoren om vervolgens naar drie belangrijke kerkhoven te rijden: Vladslo, met de prachtige beelden van Käthe Kollwitz, Houthulst, waar één van de leerlingen het graf van haar overgrootvader vond, en natuurlijk ook het indrukwekkende Tyne Cot. 



Dat niet alle gesneuvelden zijn teruggevonden, daar herinnert de monumentale Menenpoort in Ieper aan. De gidsen leggen uit hoe het gebouw er is gekomen, voor we een hapje gaan eten. 


Stipt om acht uur staan we er terug voor de Last Post, de dagelijkse herdenking die heel wat kijklustigen trekt. Stilaan wordt het tijd om weer naar Mortsel af te zakken, diep onder de indruk van alles wat we hebben gezien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten