zaterdag 9 oktober 2010

pedagogische studiedag

Vorige vrijdag stonden de gebouwen van het vertrouwde Atheneum zo goed als leeg. De leerlingen mochten een dagje uitslapen en de leerkrachten verzamelden in het centrum van Antwerpen voor een pedagogische studiedag. 

Geen betere manier om te leren dan het te beleven, en dus werd ieder groepje op pad gestuurd met een gps en de opdracht in verschillende digitale faculteiten zo veel mogelijk diploma's te verzamelen. Enthousiast begonnen we aan onze missie. 


Een eerste obstakel bleek de gps is zelf te zijn. Lag het aan ons, of werkte dat ding echt niet? Oef, het lag aan het toestel... Eenmaal dat probleem voorbij wandelden we langs Rubens en de kathedraal op zoek naar vragen over psychologie, geneeskunde, letteren, geschiedenis en noem maar op. Noorse teksten herkennen, uit een lastige knoop geraken, het heeft geen geheimen meer voor ons.


Eenmaal alle diploma's verzameld, werd het tijd voor een diepgaande reflectie. Niet alleen was de voormiddagactiviteit een aangename teambuilding, het was tegelijk de insteek voor het nadenken over de vakoverschrijdende eindtermen. Hoe kunnen we er namelijk voor zorgen dat ook onze leerlingen na zes jaar secundair in staat zijn zelf hun weg te vinden en de nodige diploma's te behalen? 


Er werd beraadslaagd en gediscussieerd, gegeten en gelachen, en onder een stralende herfstzon stapten we met frisse ideeën het weekend in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten