zondag 24 februari 2013

BBC Speaking Awards 2013

Het is koud in het Gentse Citadelpark wanneer ik er zaterdagmiddag 23 februari door kom wandelen. Het International Convention Center verwelkomt er bijna negentig studenten uit Vlaanderen en Brussel. Allemaal hebben ze dezelfde opdracht: hun publiek overtuigen met een speech, in het Engels. Vijf minuten moet die toespraak duren. Ze wordt gevolg door een vragenronde van nog eens vier minuten. De spanning is te snijden, want per 'heat' van elf mogen er slechts vier naar de volgende ronde.

Mara is niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar nam ze al deel aan deze BBC Speaking Awards. Ze wist door te stoten tot de tweede ronde, maar moest het toen afleggen tegen bijzonder sterke tegenkandidaten. 

Dit jaar leek het niveau aanvankelijk een pak lager te liggen. De eerste zes kandidaten maakten amper indruk. Mara wist dat ze pas als laatste aan de beurt mocht komen. 

De tweede helft bracht grote veranderingen met zich mee. Twee meisjes hadden hetzelfde thema als Mara. Allebei maakten ze een verpletterende indruk. De moed zonk ons in de schoenen. Ook de kandidate die erop volgde was bijzonder sterk. Driemaal raak, maar er mogen vier mensen door...

Nog twee. Het meisje voor Mara valt wat door de mand, omdat ze exact hetzelfde citaat gebruikt als één van de jongens. We krijgen weer moed. Eindelijk is het aan haar. Zelfzeker begint ze aan haar speech. Rustig, overtuigend. Goed getimed. Het publiek is mee. Nu de vragenronde, dat is altijd spannend. Gelukkig voor Mara vallen de vragen een pak makkelijker uit dan vorig jaar; ze geeft overal een overtuigend antwoord op. Oef?


Dan volgt een spannende periode van delibereren. Drie kwartier lang bijten we onze nagels eraf. Met de lijst in de hand luisteren we naar het afroepen van de namen. De schrik slaat toe wanneer iemand uit de eerste zes toch genomineerd blijkt. Helaas terecht: de andere drie blijken de drie uit de pronostiek. 

Mara is er niet bij. Onterecht, want ze deed het prima, maar de selectie is bikkelhard. Ontgoocheld druipen we af. Het is niet anders. Volgend jaar is er weer een nieuwe kans...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten