zaterdag 5 april 2014

Politici van de toekomst? Zesdejaars KA Mortsel debatteren in het gemeentehuis.

Het is bijna verkiezingstijd en dus nodigde meneer Joppen een heleboel politici uit om onze zesdejaars grondig te kunnen voorbereiden op het maken van een verantwoorde stemkeuze. 




Op vrijdag 4 april waren we te gast op het Mortselse stadhuis, waar burgemeester Broeckx ons hartelijk verwelkomde. De zowat honderd leerlingen waren vooraf via loting ingedeeld bij een politieke partij, met de bedoeling dat ze zich zouden verdiepen in de ideologie, om daarna over enkele hete hangijzers te debatteren.








Niet iedereen was even gelukkig met de partij die hij moest verdedigen en tijdens de voorbereidingstijd met partijleden werd dan ook al stevig gediscussieerd. Jezelf inleven in een ideologie waar je misschien niet achter staat bleek een stevige maar leerrijke denkoefening. 







Om elf uur staken we van wal: drie leerlingen vertegenwoordigden hun partij en lieten hun standpunt over jeugdwerkloosheid of gasboetes horen. Sommige leerlingen hadden al een notitieblok vol argumenten klaar om in de verbale strijd te gooien. De politici van de verschillende partijen coachten hun team en overlegden of souffleerden waar nodig.

Na de middag herhaalde het scenario zich, maar waar 's morgens de federale thema's aan bod kwamen, verdiepte iedereen zich nu in de onderwijshervorming. Komt er een vier-vier-vierstructuur of moet er meer aan werkplekleren gedaan worden? Van het 'watervalsysteem' wou iedereen in elk geval af. 



Na afloop van het debat kregen de politici de kans om kort te reflecteren op het verloop en om uit te leggen wat voor hen de inzet van de verkiezingen is. Meteen werd opnieuw duidelijk waarom politiek soms ingewikkeld kan zijn: bijna alle partijen leken hetzelfde te willen: meer jobs.

Zijn jongeren niet meer geboeid door politiek? Ze zullen het niet altijd willen toegeven, maar vandaag lieten ze in elk geval zien dat ze een mening hebben en bereid zijn om die te verdedigen. Of, zoals een van de politici fijntjes deed aanvoelen: wanneer je wakker ligt van gasboetes, ben je al met politiek bezig.









P.S. Een journalist van Het Laatste Nieuws bleek meteen geïnteresseerd in het project. Zijn verslag vindt u onder deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten