zondag 12 februari 2017

Proeven van de macht

Leerlingen 5 economie en humane wetenschappen ontdekken de wetstraat, wanen zich even volksvertegenwoordiger en senator en nemen een kijkje achter de schermen van de openbare omroep, de VRT. 


Op dinsdag 7 februari 2017 trekken we met 70 leerlingen van 5 economie en humane wetenschappen naar Brussel voor een bezoek aan het federaal parlement en de VRT. Het is een druilerige dag en de autocar heeft bijna twee uur nodig om tot in de Wetstraat te geraken, maar onze vijfdes hebben er duidelijk zin in. Politiek is echter niet ‘hot’ voor hen en daar willen we verandering in brengen. 

Omstreeks 10 uur bereiken we onze hoofdstad. De verwachtingen van onze politici in spe zijn hoog gespannen. Hoe werkt het federaal Parlement? Wat doet een volksvertegenwoordiger? Is er nog gratis wijn en bier voor politici in de cafetaria te verkrijgen? Deze en andere vragen branden op de lippen van onze jonge vrouwen en mannen uit Mortsel en omgeving. 

Na controle van handtassen en rugzakken kan het bezoek beginnen. De gidsen starten hun verhaal met de verwijzing naar het ontstaan van België. Eendracht maakt macht! Daarna krijgen we een rondleiding langs de vele commissiezalen in Kamer en Senaat, met als apotheose een bezoek aan de plenaire zaal in de Kamer. De gids legt ook uit dat de huidige Senaat veel van haar macht verloren heeft door de zesde staatshervorming. Op het einde van deze legislatuur zal de nieuwe functie van de Senaat beoordeeld worden, zegt de gids. 

Als afsluiter mogen onze leerlingen vragen afvuren aan een parlementslid. Het is mevrouw Maya Detiege, volksvertegenwoordiger voor sp.a, die de leerlingen toespreekt in een van de commissiezaken. En er komen veel vragen… 

Om 13 u 15 vertrekken we naar de August Reyerslaan. Daar wacht ons een bezoek aan die andere grote speler in een democratie, nl de media. De gidsen staan klaar als we het grote VRT-gebouw binnenstappen. Mijn gids begint haar verhaal met de plannen voor het nieuwe VRT-gebouw dat er tegen 2020 zou moeten zijn. Veel kleiner, maar efficiënter en vooral energiezuiniger, zo legt de gids uit. 

Dan begint het bezoek aan de verschillende radio en TV studio’s. Van Van Gils en Gasten, via De Zevende Dag naar de Sporzastudio, om uiteindelijk te belanden bij de regiekamer, een soort seinhuis waar alle programma’s samenkomen. 

Even mogen onze leerlingen voor weervrouw of -man spelen en ontdekken ze de werking van bluekey. Als afsluiter mogen we even proeven van de radio. In mijn groep ontstaan er even spanningen tussen Stubru-aanhangers en MNM-getrouwen… Uiteindelijk winnen de MNM-luisteraars het pleit. Deze studio is dan ook een van modernste in het huis… 

Henk Joppen










Geen opmerkingen:

Een reactie posten