GWP 6: Berlin tut gut!
Zondag 23 april vertrokken we met bijna 120 laatste jaars naar Berlijn. De hoofdstad van Duitsland heeft dan ook veel te bieden.
De rit verliep zonder moeilijkheden. Om vijf uur 's avonds was de eerste autocar al aan het hotel in Hauptbahnhof. Even opfrissen en dan naar de Rijksdag, het federale parlement van Duitsland. Het uitzicht vanuit de koepel is immens. Onze leerlingen konden reeds de belangrijkste gebouwen van Berlijn ontdekken. Onderaan de koepel werd het verhaal verteld van de Duitse geschiedenis.
Maandag wandelden we langs ‘Unter der Linden’ de belangrijkste straat in de stad met tal vanmonumenten en gebouwen. Een groep ging ook naar Sachsenhausen, een naziconcentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, andere leerlingen konden zich uitleven in de Berliner Zoo.
Dinsdagvoormiddag waren drie activiteiten voorzien. Cultuurliefhebbers bezochten Sloss Charlottenburg, sportievelingen maakten de landingsbanen van Tempelhof onveilig en meerwaardezoekers wandelden door ‘Neukölln’, een dynamische wijk met veel creatieve initiatieven.
In de namiddag was er keuze uit vijf musea. Naast de traditionele musea zoals Pergamon, Hamburger Bahnhof en het natuurhistorisch museum waren er dit jaar ook veel geïntresseerden voor het Joods museum en het museum over computerspiele. Vooral de interactieve spelen in dit laatste museum waren nadien vaak het gespreksonderwerp bij de leerlingen.
Dinsdagavond wandelden we nog langs ‘East Side Gallery’ om in de wijk Friedrichshain onze honger te stillen.
Een bezoek aan Berlijn is pas af als ook een bezoek kan worden gebracht aan de restanten van de Muur. Die werd in 1961 opgetrokken en zou het uitzicht van de stad bepalen tot 1989. In verschillende groepen en onder deskundige leiding van de verschillende leerkrachten werd het verhaal van 1961 -1989 opnieuw verteld, met als apotheose een film over het leven en wonen in Berlijn tijdens de Koude Oorlog.
Leerlingen van 6 moeten zelfstandig Berlijn moesten kunnen ontdekken. Daarom organiseerden we woensdagnamiddag ‘Crazy Berlin’, een zoektocht waarbij leerlingen in groepjes van zes, vijf plaatsen in Berlijn moesten zoeken. Op de plaatsen moesten ze nog opdrachten uitvoeren. Het werd een race tegen de tijd en de groep van Yannick, Dris, Cagri, Yussuf, Arnold en Mohanad behaalde de zege.
Donderdag: naar Potsdam!
Waar werd er over de Koude Oorlog beslist? Onder welke omstandigheden kwamen die beslissingen tot stand? Met die vragen en vele anderen trokken we naar Ceciliënhof in Potsdam. We zagen de onderhandelingstafel waar de drie grote leiders van na de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe kaart van Europa uittekenden.
Picknicken deden we in het park Sanssouci. De Pruisische koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococostijl bouwen. Onze leerlingen waren onder de indruk van de mooie tuin en het prachtige paleis.
Als afsluiter bezochten we in de namiddag nog het Olympisch Stadion, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 om de grootsheidswaanzin van de nazi’s te illustreren. Vandaag is vooral het voetbalstadion indrukwekkend. In shirts van Herta Berlin maakte sommige van onze zesdes indruk met een levensechte voorstelling van de KAM Herta Berlin ploeg!
De gwp werd donderdagavond feestelijk afgesloten met een bezoek aan ‘the Matrix’, de danstempel van Berlijn. Daarna bleef er niet veel energie meer over… Vrijdag was het slapen op de autocar en denken aan de mooie momenten die we samen beleefden.
Tekst: Henk Joppen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten