woensdag 9 mei 2018

Vijfdejaars in de oorlog

De gwp-week is achter de rug, maar de herinneringen zijn nog levendig. Enkele leerlingen van het vijfde jaar schreven een uitgebreid verslag van hun week.
Maandagochtend vertrokken we voor een verkwikkende fietstocht langs de forten rond Antwerpen. Twee forten stonden voor elke groep op het programma. Het hele systeem was gloednieuw, een interactief leerpakket dat via WhatsApp kon worden gecontroleerd. Een paar kinderziektes ten spijt was het een heel aangename dag waarop we het erfgoed rondom onze woonplaatsen hebben leren kennen.
Halfzeven, nogal vroeg, maar wij stonden klaar om te vertrekken naar Kortrijk en de Westhoek met alle vijfdejaars voor een week vol activiteiten in verband met de Eerste Wereldoorlog. 


Onze eerste dag begon meteen met een bezoek aan Nieuwpoort en de Dodengang. We hebben veel bijgeleerd door onze gidsen en hebben meer inzicht gekregen in het ontstaan en het verloop van de oorlog. In de namiddag hebben we de IJzertoren, de begraafplaatsen en het museum van Passendaele bezocht. Vanop de IJzertoren hadden we een geweldig uitzicht over Diksmuide. De begraafplaatsen en het museum hebben ons emotioneel ontroerd. We eindigden onze dag met een quiz waarin veel gelachen en gestreden werd.De tweede dag van onze gwp zijn we naar Ieper vertrokken om het museum In Flanders Fields te bezoeken en dat was zéér interessant. We hebben ook nog begraafplaatsen bezocht en daarna zijn we gaan lunchen in het centrum. Rond halfacht zijn we naar de Last Post gaan kijken, waar ze een eerbetoon gaven voor de vermiste slachtoffers van WOI. Het was zeer verbazingwekkend hoeveel vermiste personen er waren. In restaurant 't Zweerd hebben we lekker gegeten. Tot slot zijn we dan terug vertrokken naar de jeugdherberg in Kortrijk. Donderdag begonnen we de dag met een stevig ontbijt. Daarna kregen we zoals elke dag kort tijd om onze spullen te pakken. Het was sportdag, dus zijn we dan ook te voet naar onze locatie vertrokken. We hebben verschillende leuke activiteiten gedaan zoals muurklimmen, een waterparcours en een deathride, maar het hoogtepunt van de dag vond ik de speleobox, een donker doolhof waar je met je groep al kruipend, klimmend of soms zelfs sluipend uit moest geraken. Al deze activiteiten waren leuk, maar zeer intensief. 


Aan het einde van deze dag keerden we terug naar de herberg voor het avondmaal, hierna kregen we ook nog tijd om ons even op te frissen want donderdagavond waren we helemaal vrij in Kortrijk. Het was een zeer gezellige en sfeervolle avond. Het grootste deel van het vijfde jaar was te vinden in danscafés. We vonden het een zeer geslaagde avond, het was leuk om in de stad al je schoolgenoten tegen te komen en plezier te maken. We keerden zelfstandig terug naar ons herberg en sloten de avond goed af op onze kamers. 
Al heel snel was het de laatste dag van de gwp. Vrijdagochtend pakten we onze koffers, gingen ontbijten en vertrokken naar Gent om de gwp af te sluiten. We werden door de stad gegidst, kregen we vrij om te eten en bezochten een concertzaal ‘de Vooruit’. Dit vonden we een zeer interessante uitstap om af te ronden. Na deze dag vertrokken we met z’n allen naar huis. 
Deze week is zeer snel voorbij gegaan, vooral omdat de sfeer heel goed zat. Iedereen heeft meer medeleerlingen beter leren kennen en ook de leerkrachten waren aangename begeleiders voor deze week. Over het algemeen was het dus een zeer leerrijke week waar we de nodige leerstof voor geschiedenis te zien kregen op een boeiende en gevarieerde manier.
Top-gwp! Zainab, Sabina en Milena

Geen opmerkingen:

Een reactie posten