zaterdag 13 oktober 2012

Vijfdes ontdekken de macht(en) van de politiek


'Kammers' wanen zich even Vlaams Parlementslid en ontdekken de 'verkiezingsstudio's' op de VRT
Dinsdag 9 oktober. Het is nog fris wanneer ik de eerste groep leerlingen zie aankomen aan het station Mortsel Oude God. Het is een grote groep: 99 jonge mannen en vrouwen op zoek naar de man of vrouw achter de politicus, naar 'de scene' waarop de Vlaamse politiek speelt... Op naar Brussel!


Aangekomen maken we een ommetje langs het Warandepark, waar in 1830 de Belgische revolutie plaatsvond,  de plaats ook waar je de drie machten kan zien. Aan dat unitaire België kwam een einde in 1970. Verschillende staatshervormingen maakten het Vlaamse Parlement belangrijker en waarschijnlijk is de laatste nog niet het eindpunt. 


Wij dus naar dat Vlaams Parlement. Weinig politici gezien. Er zijn immers gemeenteraadsverkiezingen en vele parlementsleden hebben nog een plaatselijk mandaat. We krijgen uitleg over de gewesten en gemeenschappen, over zetels en machtsverhoudingen. 
Het 'moment suprème' komt wanneer we in het halfrond mogen plaatsnemen. Vlaams volksvertegenwoordiger Steve D'hulster spreekt ons toe en beantwoordt vragen. Zelfs over het loon van een parlementslid.




In de namiddag bezoeken we de gebouwen van de VRT. En ook hier: politiek. Studio's worden klaargemaakt voor de verkiezingsshow van zondag... en eindigen doen we met de radio. 
Het is al laat. Nu snel naar de trein in Meise. Nu ja, snel zijn we wel, maar de trein is er niet, komt niet: afgeschaft! Dan maar wachten op een volgende. De trein is altijd een beetje reizen... maar politiek is voor onze vijfdes geen onbekende meer. 

Henk Joppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten