donderdag 25 april 2013

PROJECTWEEK: Digitale fotografie en Franse film met de vierdejaars

Hoe zorg je ervoor dat je foto's bekeken worden? Hoe maak je foto's die verrassen, ontroeren, bijblijven? 


Het is dag vier van de projectweek en de vierdes hebben hun fototoestel of hun gsm met ingebouwde camera in de aanslag. 'Maak eens een foto zonder te kijken naar wat je fotografeert.' Dat is een van de eerste opdrachten. Of: 'Maak een foto van jezelf.' 'Zorg ervoor dat de persoon die je trekt heel groot lijkt.' 

Op een speelse manier leren we werken met perspectief en dieptezicht, met achtergronden en met details. We leren foto's maken die persoonlijker zijn, alledaagse zichten anders bekijken, her-bekijken...




Daarna is het tijd om ons werk te confronteren met enkele professionals. De vaste collectie bezoeken we later wel; vandaag laten we ons betoveren door de tijdelijke opstelling. 

Beginnen op de vierde verdieping heeft het grote voordeel dat je daarna alleen nog naar beneden hoeft. We zijn onder de indruk van de 'Wilder Mann' van Charles Fréger, een Fransman die zich liet inspireren door de traditie van de 'wildemannen', die in veel Europese landen nog leeft. 





Choquerender is de expositie over de Arabische Lente, maar de vraag wat Kadhafi in een museum komt doen wordt ruimschoots beantwoord wanneer duidelijk wordt dat Kadhafi erg bezig was met de beeldvorming rond zijn persoon en via de visuele media de bevolking in zijn greep hield door tv-uitzendingen geregeld te onderbreken voor 'live' executies van tegenstanders. 'Nu begrijp ik waarom zoveel mensen naar hier vluchten', merkt iemand op.



Na de middag gaven we met enige tegenzin ons plekje in de zon op voor de Franstalige film 'Rien à déclarer', een luchtige prent waarin het 'racisme' van een Waalse douanier tegenover zijn Franse collega centraal staat. Gelukkig is de film zowel grappig als intrigerend en schijnt de zon nog even stralend wanneer we Cinema Zuid achter ons laten om wat na te praten op een terrasje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten