maandag 1 april 2013

Zesdejaars debatteren in Vlaams Parlement over Integrale Jeugdhulp


Op vrijdag 29 maart trokken we met heel het zesde jaar naar Brussel, naar het Vlaams Parlement. We werden vriendelijk onthaald met een drankje en een woordje uitleg over wat deze dag zou inhouden.



Op voorhand was er al in de lessen geschiedenis uitleg gegeven over het simulatiedebat dat we zouden voeren en over het parlement zelf. Ook kwam ter voorbereiding van deze dag een vrouw van het Kinderrechtencommissariaat langs om een woordje uitleg te geven over het onderwerp waarover we moesten gaan debatteren: Jeugdzorg. Niet bepaald een gemakkelijk thema…


Na de verwelkoming kregen we de kans om zelf in een fractievergadering te zetelen. Er werd in alle partijen druk gesproken over het voorstel van decreet over Integrale Jeugdhulp, het standpunt van elke partij en mogelijke vragen die zouden kunnen worden gesteld en natuurlijk de antwoorden daarop.

Hierna hadden we even tijd nodig om tot rust te komen na de drukke fractievergadering en knorden er al enkele magen. Hoog tijd voor een middagpauze !




Daarna was het tijd voor het echte werk: hét simulatiedebat. Eerst was het luisteren naar de fractieleider van CD&V (gespeeld door Peter Crahay) die een inleiding gaf over het onderwerp en het ontwerp van decreet. 





Hierna werden alle registers opengetrokken: de verschillende standpunten van de partijen werden gehoord, verdedigd en ook aangevallen. Amendementen werden aangehaald, er werden vragen gesteld, beantwoord, bekritiseerd en nadien werd er natuurlijk gestemd. Drie amendementen werden afgewezen en één kwam erdoor. Het kwam gelukkig nooit tot een scheld- of vechtpartij, maar wel vaak tot enkele woorden van kritiek en verdediging. Kortom: iedereen ging er voor de volle 100% voor. Politiek is dus echt niet altijd zo saai als het lijkt, zo bleek uit deze ervaring.



Op het einde van dit debat moest nog beslist worden wat er nu uiteindelijk met dit ontwerp van decreet zou gebeuren: werd het verworpen of gelukkig toch aanvaard ?



Wel, de beslissing was echter verrassend. Het decreet werd niet verworpen en ook niet aanvaard: een stemming rond het ontwerp van decreet Integrale Jeugdhulp kon beter nog eventjes wachten en moest terug naar af...


Hopelijk wachten ze daar in het Vlaams Parlement niet mee, want jeugdhulp is inderdaad geen gemakkelijk thema, maar het is wel écht nodig. 

Tekst: Margot Leenaerts (6 toerisme)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten