zondag 26 januari 2014

Vijfdes bij de VRT

Donderdag 23 januari om 8 uur staan 27 humane wetenschappers klaar aan het station Mortsel Oude God voor een dagje Brussel. De trein komt deze keer stipt op tijd en al om 9u20 staan we voor de poorten van de VRT. 

VRT staat voor Vlaams Radio en Televisie. Ze produceert de TV-kanalen Eén, Canvas, Ketnet, Sporza en OP12 en zendt Studio Brussel, Radio1, Radio2, MNM en Klara uit. Daar willen we natuurlijk meer over weten. 



Een gids leidt ons rond langs televisie en radiostudio's, regiekamers, opslagplaatsen en verfateliers. We krijgen uitleg over hoe blue key werkt en enkele leerlingen kruipen even in de huid van Frank de Boosere en Sabine Hagedoren. Een bereidwillige cameraman in opleiding demonstreert ons hoe de camera gehanteerd wordt en welke mogelijkheden de nieuwste apparatuur biedt. 

De Sporzastudio krijgt een aparte aandacht en in de coulissen ontdekken onze leerlingen ook het decor van Extra Time. Het ziet er allemaal echt uit, maar het is van piepschuim... 


Bij Studio Brussel is er net een nieuwsuitzending. We horen dat Herman Brusselmans klacht heeft ingediend tegen zijn imitator. De nieuwslezer kan bijna zijn lach niet inhouden als hij de woorden van Brusselmans 'Stop of ik klop op uw bakkes' moet lezen. 


Na ons bezoek nemen we metro en tram om in het centrum van Brussel te geraken. Hier wacht onze leerlingen een zoektocht langs de democratische instellingen die onze hoofdstad rijk is en tussendoor ontdekken ze het leven en werken in de hoofdstad. Ze 'Brusselen' even... 


Om 15u15 verzamelen we aan het centraal station. Alle groepen zijn op tijd en ik zie veel vrolijke gezichten. Een meer dan geslaagde dag dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten