zaterdag 2 november 2013

gummibeertjes mishandelen tijdens wetenschappelijk werk


Op de laatste schooldag voor de herfstvakantie mocht klas 445 gummibeertjes ‘mishandelen’ tijdens de les wetenschappelijk werk biologie. Ze moesten uittesten of de beertjes oplosten in verse vruchtensappen (ananas, kiwi, appel) of in fruitsap (ananas, kiwi).



De experimenten werden opgestart op donderdag 24 oktober om 13u en om 21 u; de waarnemingen gebeurden vrijdag 25 oktober om 8u10.




Een gummibeertje bestaat hoofdzakelijk uit gelatine, dat gemaakt wordt uit eiwitten (collageen). Bepaalde verse vruchtensappen kunnen helpen om voedingsstoffen af te breken, omdat ze enzymen bevatten. Ook in ons spijsverteringsstelsel zijn deze enzymen aanwezig, zodat wij de gummibeertjes kunnen afbreken.



Een bedenking: maak dus nooit een dessert bestaande uit gelatine en verse ananas lang op voorhand klaar, want bij het opdienen zou het er wel eens niet meer zo smakelijk meer durven uitzien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten