zondag 16 februari 2014

Aandachtige luisteraars voor Janne op de BBC Speaking Awards

Are we dependent on technology?
What does history mean for our future?
What is the next evolutionary step to mankind?
What is the greatest challenge you overcame?

Voer voor filosofen en futurologen? Dan waren de preliminary rounds van de Telenet BBC Speaking Awards een congres. Viermaal tien kandidaten 's ochtends en nog eens zoveel deelnemers in de namiddag hoopten op een plaatsje in de volgende ronde. 

De eindbestemming? Londen. Om je spreektalent te meten met dat van  jongeren uit andere Europese landen. 

Janne was er helemaal klaar voor. Het was nochtans een klein mirakel te noemen dat we er überhaupt waren. De weg naar het ICC lag bezaaid met talrijke obstakels, die gelukkig ook één voor één werden weggeruimd. De toerismestudent uit klas 690 verwees ernaar tijdens de inleiding van zijn presentatie en had meteen ieders aandacht beet.


Bleef er natuurlijk nog één hindernis over: slechts vier kandidaten uit elke 'heat' mochten over naar de tweede ronde. Janne zou pas als voorlaatste aan de beurt komen. We hadden dus alle tijd om te voorspellen wie een kans maakte. De eerste kandidaat was niet slecht, maar maakte nogal wat taalfouten. De tweede had geen schijn van kans. 

Toen kwam het eerste meisje en was de toon gezet. Zij deed wat de heren voor haar niet hadden gekund: in keurig Engels het publiek inpakken. De jongens mochten proberen wat ze wilden, het zou uiteindelijk uitdraaien op een klinkende overwinning van de dames in Jannes selectie. Ook Janne zelf werd uiteindelijk niet geselecteerd, al had hij het prima gedaan. 

De jury kon ook zeker geen seksisme verweten worden. De drie meisjes uit heat 5 waren gewoon te sterk. De ene jongen die mee naar de volgende ronde mocht had heel wat minder indruk gemaakt.

Ontgoocheld? Dat was Janne niet. Het was een hele uitdaging om voor een publiek van onbekenden een betoog te houden in een vreemde taal. Een uitdaging die hij met glans heeft doorstaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten