donderdag 10 november 2011

Nooit meer oorlog. KAM herdenkt Wapenstilstand 1918.






Dinsdag 8 november 8u in de ochtend. Twee autocars staan klaar om te vertrekken naar de Westhoek. Een 80-tal leerlingen komt aangewandeld. De jaarlijkse trip naar de Westhoek, in het spoor van de Eerste Wereldoorlog, kan beginnen.

Het zal een lange dag worden. Het is nevelig, maar de tocht naar Nieuwpoort verloopt vlekkeloos. Onze eerste halte, het Albertmonument, is de plaats waar het verhaal begint: over het openen van de sluizen, de rol van de koning en het oprukken en tot stilstand komen van de Duitse troepen.


Vanuit Nieuwpoort nemen we de weg naar Diksmuide. We vertellen het verhaal van de Belgische troepen aan de Ijzer en het ingraven langs beide zijden van het front. We stoppen in het OLV-hoekje, ver verscholen in de polder, de meest vooruitgeschoven post van het Belgische leger waar nog een demarcatiepaal staat waar de Duitsers tot stilstand werden gebracht..

Rond 11u bereiken we Diksmuide. Er is veel volk aan de Dodengang. We zien de gouverneur van West-Vlaanderen en een delegatie van het Belgisch leger. In de Dodengang confronteren we de leerlingen met het leven aan het front. Over ratten, luizen, afgeschoten lichaamsdelen en vooral de eenzaamheid aan het front.



In Kaaskerke houden we even halt bij het Ijzermonument.  Het oorlogsverhaal wordt nog wat moeilijker. Wat was dat met die Vlaamse soldaten aan het front? En hoe zat dat met die tegenstellingen binnen de Vlaamse beweging?


Na de lunchpauze is het tijd voor de kerkhoven. Na het Duits kerkhof van Vladslo bezoeken we het Belgisch kerkhof van Houthulst en het Brits kerkhof Tyne Cot. Onze leerlingen lezen poëzie in het Duits, Engels en Nederlands... We worden er stil van.




Om de dag af te sluiten gaan we nog langs het oorlogslandschap van Hill 60. Kraters en bunkers zijn de stille getuigen van wat er zich bijna honderd jaar geleden afspeelde.

In Ieper bezoeken we nog de Menenpoort. Voor iedereen is het duidelijk geworden... Nooit meer oorlog, never war, nie wieder Krieg.









Tekst: Henk Joppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten