zondag 23 maart 2014

Another brick in the wall

Dinsdag in Berlijn. In de voormiddag verkennen we het multiculturele, wat alternatievere Kreuzberg. Aan de Prinzenstrasse nemen we een kijkje in de volkstuintjes, waar de lokale mensen hun groenten en kruiden kweken in melkbussen of regenpijpen. Hoewel het tegelijk iets weg heeft van een containerpark, hangt er een sfeer van originaliteit, samenwerking en zelfs gezelligheid.
We lopen nog langs 'Bethanien', bij ons een verwijzing naar een kloosterorde die goede werken doet; hier een galerij voor alternatievere kunstenaars. Eindigen doen we bij de Turkse markt, waar we genieten van geuren en smaken. 
Na de middag duiken we het donkere verleden in, wanneer we op zoek gaan naar sporen van de Koude Oorlog langs de Berlijnse Muur, of wat daar nog van overblijft. Dertig sportievelingen doen wat veel Berlijners ook zouden doen: ze gaan met de fiets. De zeventig anderen smeerden de benen stevig in voor een gespierde wandeling langs de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Topografie des Terrors, het hoofdkwartier van de Gestapo.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten