woensdag 26 september 2012

Een emmer vol mogelijkheden.

De leerlingen van het derde jaar trokken er al vroeg op uit voor een "ecologisch onderzoek van een zoetwaterbiotoop". Zo luidt het officieel. Fort V herbergt namelijk heel wat meer dieren dan veel mensen beseffen.



Enkele leerlingen van het derde jaar vertellen wat er in hun netten bleef hangen:

Emma Van de Vijver: "We zijn er met onze schepnetjes in de vijver gaan vissen. We moesten ook af en toe de bodem mee opscheppen. In het begin kon je de kleinste organismen nog niet zien, maar toen de emmer een tijdje had stilgestaan in de bioklas, konden we duidelijk allemaal verschillende beestjes zien bewegen."



Anouk Van daele: "Het was niet zo'n mooi weer, redelijk koud zelfs, maar al bij al hebben we nog geluk gehad: het heeft niet geregend en de oevers van de vijver waren niet zo modderig."



Maxim Buyssens: "Het was de bedoeling om in het biolokaal alle beestjes te bestuderen onder microscopen. Zo kwamen we een watervlo tegen, een platworm, een waterkever en een zoetwatervlokkreeft."



Willem Claeys: "Midden in het onderzoek werden Raf en ik aangeduid om een thermometer te gebruiken en twee andere leerlingen om de schijf van Secchi te dragen. We namen elk een ander stuk van de vijver en maten de helderheid en de temperatuur."


Sarah De Meyer: "Het doel van dit onderzoek was dat we de biotische index van het water konden meten. We onderzochten dier voor dier en zochten ze op in het register. Door de microscoop leken ze anders dan gedacht: fijn en kwetsbaar. Sien en ik hadden het geluk dat we een eendagsvlieglarve in onze emmer konden aantreffen."



Met een lege emmer, maar een hoofd vol mogelijkheden stapten de leerlingen terug naar school.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten