vrijdag 22 november 2013

Zes humane wetenschappen op uitstap naar het Justitiepaleis


Op 19 november gingen ook de klassen van het zesde jaar humane wetenschappen naar het Justitiepaleis. Sam Ryckx schreef volgend verslag:

"We spraken om 9 uur af aan de ingang, bovenaan de trappen van waarop je een prachtig zicht op Antwerpen had. We werden naar binnen geleid door een substituut-procureur des Konings. Hij nam ons mee naar een lokaal diep in de krochten van het justitiepaleis, bij de arbeidsrechtbank. Daar kregen we wat uitleg over de indeling van ons justitioneel systeem en de verschillende soorten rechtbanken.


Na de uitleg gingen we naar boven om enkele casussen bij te wonen. De eerste zaak was meteen nogal een speciaal geval. Er kwam een man binnen die duidelijk onder invloed was, of zoals de procureur het omschreef, 'zo stoned als een garnaal'. Hij had in een ondergrondse parking enkele autoruiten ingeslagen om de spullen die erin lagen te stelen. Deze zaak werd, net zoals alle andere, uitgesteld.

Er volgden nog een paar zaken over het ineenslaan van een controleur van De Lijn, geld stelen uit een geldautomaat, een kopstoot geven aan een vriendin en het stelen van een handtas. Bij enkele van die zaken werd er iemand onder politiebegeleiding en met handboeien aan door een aparte deur binnengeleid, best wel indrukwekkend.


Daarna gingen we weer naar ons lokaaltje waar de zaken werden besproken door ons, de procureur en nog een dame. Toen dat afgelopen was, kregen we drie kwartier pauze. We zijn met enkele vrienden en meneer Cooremans naar een Turkse snackbar in de Brederodestraat geweest, Pita Yagmur, de geboorteplaats van het bekende gerecht 'Kapsalon'.

Na de middag verzamelden we weer aan het justitiepaleis en werden we in het lokaaltje ingelicht over de opdracht die we zouden moeten uitvoeren: een rechtszaak naspelen. Iedereen kreeg een bundeltje met de rol die hij of zij zou moeten uitvoeren. Ikzelf was de advocaat van de burgerlijke partij: een tiener die het slachtoffer is geworden van een beroving, een pak slaag heeft gekregen en bedreigd is met een aansteker. De zaak werd bepleit in het voordeel van de burgerlijke partij en het slachtoffer kreeg een fikse schadevergoeding.


Al bij al was het een zeer leuke en leerrijke uitstap, wat er samen met het feit dat we een dag geen school hadden, een aangename dag van maakte. Veel dank aan meneer Joppen om dit te organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten