zaterdag 2 november 2013

Latijnse klassen bezoeken Tongeren


Terwijl de eerstejaars in Velzeke de antieke catwalk op liepen, trokken de Latinisten van het tweede tot en met het zesde middelbaar op uitstap naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Een verslag.

"Om 8.10 u vertrokken we met de bus richting Limburg om dan rond tien uur in Tongeren aan te komen. Toen we onze jassen en rugzakken in de vestiaire hadden gezet, kreeg ieder jaar een aparte gids. 
Niet iedereen volgde natuurlijk dezelfde rondleiding. Bij de hogere jaren ging het over de Etrusken en bij het tweede over de pre-Romeinse tijd, maar wij derdes focusten ons op de Gallo-Romeinse tijd. 

Onze begeleider was meneer Aerts. We begonnen met een kleine inleiding over de Romeinen en de situering van Gallië in Europa. Ook werd ons informatie gegeven over het museum zelf. Vervolgens gingen we met de lift naar een zaal op een hogere verdieping.  Daar praatten we over de verschillende stammen in Gallië, leerden we dat België ook een deel van Gallië was, dat de Eburonen leefden in het gebied dat nu België is en uiteraard ook over de befaamde leider der Eburonen, Ambiorix.

Er stonden ook een Romeinse en Gallische (wilde) soldaat in volle uitrusting. Die hebben we dan uitbundig besproken. Het Gallo-Romeinse tijdperk is natuurlijk begonnen met de verovering van Gallië door Caesar, dus hadden we het uiteraard over Caesars bekendste werk, ‘De Bello Gallico’. Uit deze teksten is het grootste deel van onze informatie over de Galliërs (Kelten) gekomen. Onze gids had het ook veel over de subjectiviteit van Caesars werken en dat de Romeinen de Galliërs als wildemannen beschouwden. Zij, de Romeinen, brachten de zogenaamde beschaving naar Gallië. 

Verder hebben we het gehad over de Romeinse vesting in Tongeren, over Romeinse gebouwen, het dagelijks leven bij de Gallo-Romeinen, de sieraden, badhuizen en de goden, maar het centrale thema was toch wel hoe de Gallische en de Romeinse culturen elkaar beïnvloedden. 
Dan was het middagpauze. We mochten vrij in de stad rondlopen tijdens de middagpauze. Om 14.40 u gingen we weer de bus op. Ik vond het zelf een leerrijke ervaring en de gids betrok ons heel hard bij de rondleiding."


Verslag: Samuel Cooremans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten