woensdag 2 mei 2018

Eerstejaars op gwp in Globaland

Je eigen land besturen? Daar hebben de leerlingen van het eerste jaar wel oren naar. Je moet dan wel eerst geld verdienen. Dat doen ze door opdrachten uit te voeren. 
Aan de hand van filmpjes worden ze geconfronteerd met kinderarbeid, eerlijke handel, sekstoerisme. Door vragen correct te beantwoorden kunnen ze Globa's, de lokale munteenheid, verdienen. 

Dat geld moet verdeeld worden onder de overheid en de bevolking. Tien ministeries, waaronder onderwijs, milieu en eerlijke handel, besturen het land. Samenwerken met andere landen moet ook, want bijvoorbeeld luchtvervuiling stopt niet aan de landsgrenzen. 
Wanneer alle bedragen in de computer zijn ingevoerd, wordt er een simulatie gedaan, zodat de leerlingen een idee krijgen van wat er gebeurt in hun fictieve land. Via stickers komen ze te weten of het vooruit of achteruit gaat ermee, of er werkpunten zijn.


Bij andere opdrachten moesten de leerlingen presentaties houden over de oorzaken en gevolgen van bepaalde problemen.  Dit deden zij dan aan de hand van een rollenspel.
De leerlingen waren heel enthousiast en leerden veel bij over verantwoordelijkheid, oorzaak en gevolg en de werking van een land.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten