woensdag 16 januari 2019

Het abc van de eerste week: A van archeoloog

Met zijn programma over de Romeinen voor het tweede middelbaar is hij helaas gestopt, maar gelukkig bracht ‘de archeoloog’ dit jaar nog wel de prehistorie voor de eerstejaars op onze school.De gensters van de vuurstenen sloegen naar jaarlijkse gewoonte moeiteloos over op onze leerlingen. Vier dagen lang maakten ze kennis met het zware leven van de primitieve mens. 


De archeoloog leerde de leerlingen hoe er vuur werd gemaakt door de jaren heen.  Zo hadden de archeoloog het over de vuurboog, vuurstenen en markasiet ('zot goud'), ijzer en vuursteen. Daarna leerden leerlingen hoe moeilijk het was om te jagen met een speer: je moet ver gooien en ook nog eens juist richten. Niet zo'n eenvoudige taak. Als afsluiter mochten de leerlingen zelf een speerpunt maken uit vuursteen ofwel zelf vuur maken met een vuurboor.Mahdije Sabiri: "We hebben veel avonturen beleefd tijdens de workshop.  De archeoloog zorgde ervoor dat we erg vaak moesten lachen. Zo een grappige manier om de leerstof uit te leggen! We hebben geleerd om vuur te maken tijdens de prehistorie.  Hoe we konden jagen en met vuurstenen wapens konden maken."Lisa Dens: "Ik vond het een heel leuke belevenis.  Het tofste vond ik dat we van alles konden uitproberen. Het was natuurlijk op een speciale manier ook leerzaam. Sven is een geweldige verteller en komt heel overtuigend over. De verhalen die hij vertelde gaven ook wel een enge sfeer.  De prehistorische mens had het moeilijk om te overleven."

Safi Diagne: "Het begon heel goed. We mochten een plaatsje kiezen nadat we geschminkt waren. Het speerwerpen vond ik erg leuk, ook al was ik hier niet goed in. Daarna mochten we speerpunten maken. Dit was super moeilijk.  We hebben ons goed geamuseerd."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten