donderdag 26 september 2013

Auteur op school: Saskia De Coster

Misschien zag u haar al aan het werk in 'De slimste mens', of als 'boekendokter'. Misschien bent u één van de vele Vlamingen die haar nieuwste boek 'Wij en ik' in huis haalden. Saskia De Coster was gisteren nog in Portugal, maar stond vandaag voor een auteurslezing, de eerste in een lange agenda-rij, op onze school. 


Voor de meeste zesdejaars was het een aangename eerste kennismaking. Het tekstfragmentje over een moeder die tijdens een oudercontact een emmer water over het hoofd van de leerkracht uitgiet zal wel heel wat grijnzen op de gezichten getoverd hebben. Toch gaat 'Wij en ik' vooral over de vele regeltjes die in de hogere kringen niét overtreden mogen worden, maar ook over Vlaanderen, Europa, onze angst, over de tijdgeest.


In een wisselwerking van filmfragmentjes en voorleesmomenten, over de boeken en projecten vertellen en vragen stellen, leerden de leerlingen dat Saskia De Coster heel veelzijdig is, zichzelf graag nieuwe uitdagingen oplegt en houdt van reizen en nieuwe dingen maken, zelfs als ze daarvoor eerst het oude moet afbreken.


Het duurde even voor de vragen kwamen, hier en daar leek iemand zelf wat in te dommelen, maar hoe langer hoe meer handen gingen de lucht in, gevolgd door vaak minder voor de hand liggende of diepzinnige vragen. Indrukwekkende schrijfster, boeiende lezing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten