donderdag 24 oktober 2013

Reporters van de democratie


Zevenentwintig gemotiveerde humane wetenschappers staan klaar aan het station Mortsel Oude God voor een dagje Brussel. 
In de voormiddag wordt geoefend. Hoe werkt onze parlementaire democratie? Wat is de taak van een parlementslid? Hoe stel je vragen over politiek? Wie gaat de camera hanteren? Wie doet de interviews? Wie levert de commentaarstem? In groepjes van 5 stellen ze een planning op voor het verdere dagverloop. 
Stipt om 11 uur vertrekken de kammers naar het Federaal Parlement. Het is prachtig weer in het Warandepark en even lijkt het alsof de zomer opnieuw begonnen is. 
In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is het een drukke bedoening. Er wordt namelijk in de commissie asiel- en migratiebeleid gedebatteerd over de recente uitwijzingen. Buiten is een betoging aan de gang van boze Afghanen en de politie gebruikt traangas. Ijverige leerlingen leggen het op beeld vast. 
Intussen strikken we in de wandelgangen Dirk Van der Maelen, volksvertegenwoordiger voor de sp.a. De interviews vinden plaats in de commissiezaal met uitzicht op de eerste troonaflegging. Nadien komt Nahima Lanjri naar het halfrond om daar onze dappere interviewers te woord te staan. 
Het is ondertussen een uur geworden. Tijd voor de lunchpauze in het zo mooie Warandepark. Na de middag worden de beelden gemonteerd. Rond half vijf staan onze humaantjes terug in Mortsel. De politiek is voor hen geen onbekende meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten