vrijdag 15 april 2016

Bon Voyage bezoekt Beringen

Op 10 maar 2016 zijn de leerlingen van het vijfde en zesde jaar toerisme Beringen bezocht, een oude mijnstad in Limburg. Beringen ligt niet ver van Houthalen-Helchteren en andere belangrijke mijnsites van België. Deze mijnen zorgden voor een grote toestroom van immigranten uit Italië, Turkije, Marokko, Tunesië enzovoort. Het is dan ook niet verassend dat er veel inwoners van Beringen van Turkse, Tunesische of Italiaanse afkomst zijn. Wat er zo uniek is aan Beringen, is dat er een moskee gebouwd is. Deze zijn we uiteraard ook gaan bezoeken in de voormiddag. De gids vertelde dat de moslimgemeenschap ook een gebedshuis wou om hun geloof te kunnen lijden. Het is destijds tot een rechtszaak gekomen omdat de autochtone inwoners van Beringen dit niet zagen zitten. 


Wat er zo speciaal is aan de moskee, is dat ze helemaal is ontworpen door een Belgische architect, dit op aanvraag van de moslimgemeenschap. Het is ook een van de enige moskeeën in België die twee minaretten heeft. Deze worden niet gebruikt, want volgens de buurt veroorzaakten ze te veel geluidsoverlast. Hoewel er niet wordt opgeroepen tot het gebed, weten de meeste moslims toch wanneer het tijd is om te bidden. De meesten gaan tijdens het vrijdaggebed naar de moskee. 


Tijdens de namiddag heeft de groep de oude mijnsite bezocht. Omdat de mijnen  en de schachten werden gerenoveerd konden we helaas niet in de mijn zelf. Het was zeer boeiend dat we in de voetsporen van de mijnwerkers liepen en konden zien waar ze binnenkwamen, zich omkleedden, waar ze werkten, het gereedschap gingen halen, enzovoort. 


Daarna zijn we onder het mijnmuseum zelf geweest. Hier was een mijn nagemaakt. Dit was zeer interactief opgesteld en je kon enkele gereedschappen gebruiken die door de jaren heen ook door de mijnwerkers zelf werden gebruikt. Alle gereedschappen van het prille begin tot aan het sluiten van de mijn lagen er tentoongesteld en waren gereconstrueerd.Op het einde van de dag, na het bezoeken van de moskee en de mijn hebben we de leerlingen meegenomen om een ijsje te eten om de dag af te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten