woensdag 8 februari 2017

5des ontdekken industriële en sociale verleden van Gent

Ondergedompeld worden in het economische en sociale verleden van ons land, dat was de doelstelling van onze uitstap met de vijfdes naar Gent. Via wandelingen langs oud industrieel erfgoed, een tentoonstelling over kinderarbeid en een bezoek aan kunstencentrum Vooruit leerden de leerlingen hoe moeilijk de ontvoogdingsstrijd in de 19de, begin 20ste eeuw verliep.

Het smokkelen van de ‘Spinning Jenny’ vanuit Engeland begin 19de eeuw door Lieven Bauwens maakte van Gent een welvarende stad, althans voor diegene die aan goede kant stonden, de ondernemers. 

Voor de arbeiders betekende de nieuwe productiemethode werkloosheid of lange dagen hard zwoegen voor een laag loon. Het was een strijd om te overleven. Dat konden onze vijfdes vaststellen in de vele arbeiderswijken en beluiken die ze op de wandeling te zien kregen.
Kwam er dan geen verzet? De strijd was moeilijk, vooral omdat door de wet Le Chapelier verenigingen verboden waren. Pas einde 19de eeuw werden vakbonden toegelaten. Ondertussen waren in het geheim coöperatieven en mutualiteiten opgericht. 

In kunstencentrum Vooruit  kwam dat verhaal aan bod. Maar niet alleen de materiële ontvoogding was belangrijk. Vooruit de ‘kathedraal’ van het socialisme, wilde ook culturele ontvoogding, want kunst verheft. Arbeiders konden er proeven van dans, film, theater en muziekvoorstellingen en zo even de miserie van elke dag vergeten. Voor sommige van hen was zelf een gespoeld toilet kunnen gebruiken al een hele belevenis.


Vandaag is kunstencentrum Vooruit vooral bekend als concertzaal en iedereen is er welkom. De verzuiling is ver weg en Vooruit profileert zich als een open democratisch cultuurcentrum, maar de sfeer van vorige eeuw blijft er rondzweven.
Onze leerlingen mochten even op het podium staan waar Kurt Cobain en zelfs Eddy Wally het beste van zichzelf hebben gegeven… Best indrukwekkend!

Moe, maar met zoveel nieuwe kennis en ervaring keerden we terug naar Mortsel, met in onze gedachten dat we moeten blijven ijveren voor een rechtvaardige samenleving…


Henk JoppenGeen opmerkingen:

Een reactie posten