vrijdag 3 februari 2017

Romeinse legioenen overspoelen speelplaats

Na de eerstejaars de eerste week van januari was het een week lang de beurt aan de leerlingen van twee om te genieten van het bezoek van archeoloog Sven. 

Hij wijdde hen deskundig in in de vestimentaire gewoonten en de vechtkunst van Romeinen en Kelten. Met hun gevreesde rechthoekige schilden moesten de legioenen proberen stand te houden tegen de gedurfde Keltische aanvallen met tennisballen. Indrukwekkend, maar hoe beleefden de leerlingen het zelf?


Fleur: "In de week van 16 januari kwam de archeoloog langs. Hij kwam vertellen over de klassieke oudheid, meer bepaald over Galliërs, Kelten en Romeinen. Eerst kregen we een beetje uitleg over waar ze leefden en hoe. 

We bespraken ook wat ze mooi vonden. Zo hadden de Galliërs een bepaald soort krul die ze in alles verwerkten. Sven had een paar voorbeeldjes bij. Dat moesten we toch eens proberen te maken. 

Daarna hoorden we wat Galliërs en Romeinen droegen in de strijd. De meeste Galliërs waren niet zo tactisch. Dat wisten de Romeinen. Ze maakten er dankbaar gebruik van."Jorun: "We mochten ons verkleden als echte Kelten en Romeinen. Na een beetje uitleg mochten we de strijd aangaan, met tennisballen als munitie en een schild als bescherming. Meer heb je niet nodig om plezier te maken. Ook al hadden de Romeinen helm en harnas, als we om het eerste de rode zak moesten pakken, dan wonnen de Kelten altijd."


Fawaz: "Ik was een Romein. De Romeinen hadden een harnas en een helm. Als ze daar geraakt werden, telde het niet. De Kelten moesten gel in hun haar doen en schmink op hun gezicht."
Geen opmerkingen:

Een reactie posten