maandag 15 januari 2018

Excursie Breendonk - Dossin

"Papa, doe eens je armen over elkaar." Mijn jongste dochter, na de excursie vorige vrijdag. Ze zou me de nieuwe 'move tegen pesten' leren, het 'stippenlied'. Vreemd toeval, want 'pesten' was het uitgangspunt van de twee bezoeken met onze zesdejaars eerder die dag. 






In Kazerne Dossin toonde de introductiefilm hoe mensen die net iets anders zijn vaak door een groep mensen uitgesloten worden, vaak met fatale gevolgen. Het was tegelijk het begin van een antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat op enkele jaren tijd miljoenen joden werden vermoord. Andere puzzelstukjes om een verklaring bijeen te leggen: ontmenselijking, indoctrinatie. Als het subtiel genoeg gebeurt, kun je mensen blijkbaar heel ver drijven. Een beangstigende gedachte.



De andere helft van de uitstap was een rondleiding in het Fort van Breendonk. Stevig, die combinatie. Zwaar, deprimerend, maar belangrijk. Het is een verhaal dat we moeten blijven vertellen, want voor je het weet wordt er alweer iemand gepest. Gelukkig ken ik nu de stippendans en begrijp ik vooral de strategieĆ«n van de dictatuur, want voor je het weet staat er ergens weer een leider op die de ene of andere bevolkingsgroep minderwaardig noemt... of was dat al bezig? 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten