dinsdag 6 november 2012

Met z'n allen zingen voor het klimaat

Ongewone bezoekers op de speelplaats van het Atheneum. Twee geordende rijen wat onwennige kleuters komen met hun juffen naar het podium gestapt. Ze hebben hun Halloweenkostuum aangetrokken en ook al laten ze zich wat overdonderen door al die grote jongens en meisjes, ze hebben er zin in. In hun kielzog volgen de kinderen van de lagere school. Nieuwsgierige blikken worden uitgewisseld. Iedereen lijkt ergens op te wachten...







Het is vrijdag 26 oktober. Over heel Vlaanderen hernemen scholen het initiatief van Nic Balthazar om te zingen voor het klimaat. Ze noemen het Sing@School

Met enkele leerlingen van het zesde jaar werden luidsprekers op het podium geplaatst en werden de kabels aangesloten. Nog even de micro testen... Dat moet lukken!




Dan wordt het startsein gegeven. Meneer Joppen praat alles aaneen: eerst even repeteren, daarna 'voor echt'. Het KAM-koor onder leiding van meneer Bossuyt geeft het goede voorbeeld, de rest van de speelplaats volgt, eerst aarzelend, daarna met iets meer overtuiging.

Een hele week doken er lessen op over de opwarming van het klimaat en de mogelijke gevolgen voor de mens en zijn omgeving. In het eerste jaar werd ook de tekst van 'Do it now' onder de loep genomen. 

Tussen de zangers dook ook een handjevol buren op, die waren uitgenodigd deel te nemen. Zo werd niet alleen gewerkt aan bewustwording, maar kwamen de verschillende afdelingen van de school en de omwonenden bijeen: op zich al een waardevolle belevenis.






Over de zangkwaliteiten zullen we niet te veel uitweiden. Die waren zeer divers. Ook het enthousiasme om mee te zingen varieerde enorm. Sommigen waren veeleer cynisch: "Wat zal het allemaal uithalen?" Anderen genoten, jawel, van het samen stembanden smeren. 

Als het aan het Atheneum van Mortsel ligt, dan blijven de gevolgen van de klimaatopwarming binnen de perken... maar we kregen het er wel een beetje warm van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten