zaterdag 17 november 2012

Zesdejaars maken kennis met het gerecht


Het nieuwe gerechtsgebouw werd vier jaar geleden geopend en huisvest verschillende Antwerpse rechtbanken. Tijd dus om er eens een kijkje te gaan nemen en kennis te maken met de derde pijler van onze democratie. 


In drie groepen maken onze leerlingen van 6 dit jaar kennis met de werking van deze instelling. In de voormiddag mogen ze vragen afvuren aan twee magistraten. Nadien wonen ze enkele zittingen bij. Ze observeren de rechter, de openbare aanklager, de beklaagden en de advocaten. 



Wat is het verschil tussen zittende en staande magistratuur? Waar zit de beklaagde en waar de burgerlijke partij? Hoe kom je in aanraking met het gerecht? Waarom duurt het allemaal zo lang alvorens er een uitspraak is? Onze leerlingen kwamen het allemaal te weten.


In de namiddag mogen ze dan zelf het recht in eigen handen nemen: eerst verdelen in groepen, dan een rol aannemen, het proces voorbereiden en uiteindelijk het spel spelen. Maar het leukste moment van de dag is zeker het passen van de toga's. En dan kan het pleiten beginnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten