donderdag 24 september 2015

De rechtvaardige rechters van het KAM in Mechelen

Op donderdag 24 september trokken onze leerlingen van het 6de jaar humane wetenschappen naar Mechelen voor een bezoek aan het gerechtshof.

In de voormiddag werd kennis gemaakt met de verschillende hoven en rechtbanken in België en kregen ze ieder een functie toegewezen. Zo konden Maarten en Willem twee ‘rechtvaardige rechters’ spelen en Eline en Marie zich toeleggen op het werk van een advocaat.  


Met een uitgebreide functiebeschrijving trokken ze dan naar de zitting om hun eigen rol te observeren en zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven wat deze vrouw of man deed. Verdachten werden binnengeleid en advocaten animeerden de rechtszaal. Een jonge kerel kwam zich voor de rechter zelf verdedigen, zonder advocaat. Het maakte indruk op onze jonge snaken uit Mortsel. Na de observatie opdracht spraken de rechter en de procureur ons toe. We mochten vragen stellen en onze ervaring met hen delen.


Na de middag moesten we zelf een zaak uitspitten en nadien spelen. Ieder kreeg zijn positie terug en via een concrete voorbeeldzaak kon de voorbereiding van het proces beginnen. Een onderzoeksrechter kwam onze leerlingen steunen om hun rol zo goed mogelijk te kunnen spelen.


Om 2u stipt mocht de eerste groep hun rollenspel uitvoeren. En het was zeker een topper. In echte rechtstermen veroordeelde de rechters de verdachten. De procureur las uitvoerig zijn vordering voor. Verdachten en hun advocaten verdedigden zich alsof hun leven er van afhing. 


Het vonnis was hard, maar er waren zeker ook verzachtende omstandigheden: werkstraffen en verplichte psychologische bijstand…


Het dagje rechtbank met 6 humane wetenschappen was zeker de moeite waard!


Henk Joppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten