zondag 14 februari 2016

Vijfdes tussen politiek en media tijdens uitstap Brussel

Leerlingen 5 economie en humane wetenschappen ontdekken de wandelgangen van de Vlaamse politiek en nemen een kijkje achter de schermen van de openbare omroep, de VRT.


Op donderdag 4 februari trekken 75 leerlingen van 5 economie en humane wetenschappen naar Brussel voor een bezoek aan het Vlaams parlement en de VRT. Het is druilerig wanneer ik mijn leerlingen sta op te wachten in de overdekte speelplaats, maar aan hun gezichten zie ik dat ze er zin in hebben. Politiek staat ver van hun bed en daar wil ik verandering in brengen.  


Om 8u30 vertrekt de autocar richting Brussel. Het verkeer valt mee, en ondanks de regen. We bereiken het centrum van de hoofdstad omstreeks 10 uur. De verwachtingen van onze politici in spe zijn hoog gespannen. Wat is dat eigenlijk het Vlaams Parlement? Wat doet een volksvertegenwoordiger? Vragen die op de lippen van onze jonge vrouwen en mannen branden.



Na een controle van handtassen en rugzakken kan het bezoek beginnen. De gidsen beginnen hun verhaal met de verwijzing naar de verschillende staatshervormingen in België. Daarna worden we rondgeleid in dit prachtige gebouw dat ooit dienst deed als hoofdkantoor van de postcheque. In 1991 kocht de Vlaamse overheid het gebouw. Op de plaats van de vroegere binnentuin bevindt zich vandaag de Koepelzaal, dit is de plenaire vergaderruimte. 


We krijgen ook een inkijk in de werking van de commissiezalen. Mijn groep mag zelfs een kijkje nemen in het bureau van de voorzitter van het parlement, Jan Peumans.  Als afsluiter mogen onze leerlingen vragen afvuren aan een parlementslid. Het is mevrouw Ingrid Pira, volksvertegenwoordiger voor Groen, die de leerlingen toespreekt in het halfrond.




Na het bezoek krijgen we een nog drankje aangeboden in de lokettenzaal en kunnen onze leerlingen wat bijkletsen tijdens hun middagpauze.


Om 13u15 vertrekken we naar de August Reyerslaan. Daar wacht ons een bezoek aan die andere grote speler in een democratie, nl. de media. De gidsen staan klaar als we het grote VRT-gebouw binnenstappen. 


De gids begint haar verhaal met de plannen voor het nieuwe VRT-gebouw dat er tegen 2020 zou moeten zijn. Een kleiner gebouw, maar veel efficiënter en vooral energiezuiniger, zo legt ze uit. 

Dan begint het bezoek aan de verschillende radio en TV studio’s. We stappen van 'Van Gils en Gasten', via 'De zevende dag' naar de Sporza studio om uiteindelijk te belanden bij de regiekamer, een soort seinhuis waar alle programma’s samenkomen. 


Even mogen onze leerlingen voor weervrouw/man spelen en ontdekken ze de werking van bluekey. Als afsluiter mogen we even proeven van de radio. In mijn groep ontstaan er even spanningen tussen Stubru-aanhangers en MNM-getrouwen… Uiteindelijk winnen de MNM-luisteraars het pleit.


Om 15u30 staat onze autocar klaar om weer te vertrekken richting Mortsel. Het was een verrassende en leerrijke dag!

Henk Joppen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten