Donderdag 17 maart 2011
Na een verkwikkende nachtrust en een heerlijk ontbijtbuffet neemt de bus ons mee terug in de tijd.
De eerste halte is een Romeinse villa in Mehring. We leren er dat rijke Romeinen niets te kort kwamen: met hun vloerverwarming en aparte koude en warme baden hadden de Romeinse badkamers veel weg van hedendaagse verwencentra.
Trier herbergt nog heel wat meer schatten uit de antieke Oudheid. In het amfitheater mogen de zitplaatsen misschien met gras begroeid zijn, de akoestiek was er na al die eeuwen nog steeds indrukwekkend.
De Kaiserthermen moeten daar zeker niet voor onderdoen. Het reusachtige doolhof van gangen, zwembaden en massageruimtes werd nooit afgewerkt omdat de toenmalige keizer zijn zetel verplaatste van Trier naar Byzantium. De Barbarathermen en Viehmarktthermen zijn ouder en kleiner.
Wat krijg ik voor een balpen? Met die vraag op de lippen stortten de leerlingen zich in een fascinerend ruilavontuur. Of wat dacht u van een sapcentrifuge, een plant, een porseleinen vingerhoed? Jawel, in ruil voor een simpele balpen!
Laatste halte in Trier was de Porta Nigra, één van de vier poorten uit de Romeinse periode, die aanvankelijk grijs was, maar door verwering en roetafzetting zijn huidige, donkere kleur kreeg.
Naar de Moezelstreek op reis gaan zonder een wijnbedrijf te bezoeken? Frau Marmann legde ons tijdens de Weinprobe uit dat je niet zomaar eventjes wat ranken in de grond duwt. Voor de aanleg van een wijnheuvel moeten beslissingen genomen worden over de wijnsoorten die ze de komende twintig tot vijfentwintig jaar willen verbouwen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten