zondag 15 mei 2011

zesdes vertellen Vlaams Parlement over actief burgerschap

Over je lessen vertellen in het Vlaams Parlement? Dat gebeurt niet elke dag. Het Koninklijk Atheneum Mortsel was een van de acht scholen die waren uitgenodigd.


Onze delegatie, bestaande uit mevrouw Feyen, meneer Meyers, meneer Joppen, Max Janssens, Lowie Overlaet-Michiels en Isis Vergucht werd uitgenodigd door het Vlaams Parlement om uit te leggen hoe in KA Mortsel actief burgerschap verweven wordt in de lessen. 



Bij het aankomen in Brussel werden we verwelkomd met koffie en thee. Een halfuurtje later werden we meteen mee gesleurd in het hele gebeuren door een groepsgesprek met onder andere schrijver-journalist Tom Naegels en Jana, een leerlinge uit Gent.


Nadien werden we onderworpen aan een uiteenzetting over het onderzoek van het ICCS. Met deze presentatie werd duidelijk dat Vlaamse veertienjarigen zeer weinig weten van politiek in het algemeen. In de namiddag was het onze taak om te tonen dat wij wel degelijk iets weten van actief burgerschap.


Na de lunch werden de aanwezige scholen opgesplitst in acht workshops. Meneer Meyers & meneer Joppen begonnen met een korte schets van onze school. Hierna volgde een uitzetting over de verschillende projecten die onze school al heeft uitgewerkt, zoals de muziekavond, GWP Wallonië en Mortsel ’43. 


Toen was het de beurt aan de leerlingen van het zesde jaar om over hun ervaringen met het politiek debat over te brengen. Lowie en Isis vertelde hoe het voelde om in de huid van een politicus te kruipen en achter de standpunten van een partij te staan. 



Max Janssens, voorzitter van het leerlingenparlement, had het over de werking van het leerlingenparlement en hun verwezenlijkingen tot nu toe. We hebben vele mensen verbaasd met onze school en hoe gedreven we bezig zijn met politiek, WO II en vooral actief burgerschap.



Na onze presentatie moesten we antwoorden op vier grote vragen over het integreren van politiek in de lessen. Hierna volgde een paneldebat met twaalf vertegenwoordigers: twee leerlingen, twee leerkrachten, vier belangrijke personen uit de verschillende netten, waaronder Mieke Van Hecke, en vier politici, waaronder Marleen Vanderpoorten.



Na dit debat kregen we nog een toespraak van de assistente van Pascal Smet. De onderwijsminister zelf kon er helaas niet bij zijn. In de rede werd beloofd dat ze met onze bevindingen zouden rekening houden bij de verandering van het schoolsysteem in België.

Hierna werden we nog vriendelijk uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Santé!


Tekst: Isis Vergucht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten