zaterdag 24 maart 2012

Simulatiedebat in de Senaat

Aanvallen, amenderen of aanvaarden? Alle zesdejaars trokken woensdag naar Brussel om zich in het federaal parlement te buigen over enkele wetsvoorstellen inzake jeugdsanctierecht. Ze werden ingedeeld bij een politieke partij en of ze het nu eens waren met die visie of niet, ze probeerden zich in te leven in hoe die partij tegen het onderwerp aankeek.





Mogen jongeren vanaf de leeftijd van veertien jaar als volwassene berecht worden als de feiten buitengewoon ernstig zijn? Mag het kindergeld afgenomen worden van de ouders als die niet voor hun kinderen zorgen? Stevige stellingen, waarover stevig gedebatteerd werd, eerst in de kabinetten, daarna in het parlementaire halfrond van de Senaat.






Politici van zes Vlaamse partijen coachten de leerlingen en zorgden ervoor dat wat ze voorstelden ook binnen de partij-ideologie paste. De politici waren onder de indruk van de ernst en het enthousiasme waarmee de leerlingen de soms vrij technische wetsvoorstellen aanpakten. Oudleerlinge Karen Weis had ze dan ook prima voorbereid.




Achteraf was er tijd voor vragen. Waarom alles zo traag gaat in de politiek, bijvoorbeeld? Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) vertelde dat enige traagheid, hoe frustrerend ze ook kan zijn, ervoor zorgt dat je de tijd neemt om alle mogelijkheden zorgvuldig af te wegen en met iedereen rekening te houden. Uiteindelijk neem je een beslissing die gevolgen zal hebben voor een heleboel mensen.




Steve d'Hulster (sp.a) sprak duidelijk in naam van alle politici toen hij het simulatiedebat een leerrijke ervaring noemde. Het onderwerp, jeugdsanctierecht, mocht dan misschien een uitdaging zijn, het sloot wel genoeg aan bij de leefwereld van onze KAM-'politici'.




Jef Logghe (Vlaams Belang) prees zelfs de manier van werken, omdat ze het democratisch bewustzijn van de jongeren verhoogt. 



Ook Zuhal Demir (NV-A) was heel enthousiast over het initiatief. Ze moest toegeven dat het niet makkelijk was het woord aan de leerlingen te laten en het niet zelf allemaal te vertellen, maar was ook heel tevreden over de manier waarop onze zesdejaars het hadden aangepakt.




Kristof Calvo (Groen) en Jef Van den Berg (CD&V) beaamden en meneer Joppen toonde zich een tevreden senaatsvoorzitter-voor-een-dag.




Foto's: Guy Goossens - Belgische Senaat / Kato Verhoeven / Koen van Vooren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten