vrijdag 23 januari 2015

Wanneer een kat een tijger wordt: veilig in het verkeer.

Wanneer de laadruimte van de bus donderdagvoormiddag wordt opengetrokken, moeten er voor één keer geen koffers in. De vijfentwintig derdejaars die zich rond de mobibus op het stadsplein verzameld hebben, krijgen een korte videoquiz voorgeschoteld. 



Samen moeten ze het antwoord vinden op telkens dezelfde vraag: "Kan dat of kan dat niet?" Kun je alcoholcontroles omzeilen door snel iets te eten, iets anders te drinken, iets in te nemen? Neen, dus. Klopt het dat een kat op de achterbank die bij het remmen naar voor wordt geslingerd het gewicht zal krijgen van een volwassen tijger? Het zal in elk geval zo aanvoelen.




Het verkeer eist nog altijd dagelijks slachtoffers. De grootste gevaren: alcohol, overdreven snelheid en een geringe zichtbaarheid. Vooral over dat laatste kregen de leerlingen wat meer uitleg. Op het scherm werd het pijnlijk duidelijk hoe groot de 'dode hoek' bij bussen en vrachtwagens is. Spiegels lossen veel op, maar niet alles. Eén van de leerlingen mocht zelf achter het stuur plaatsnemen om te ervaren hoe moeilijk het is om iedereen te zien. Met een camera, een donkere ruimte en wat fluohesjes kregen de leerlingen ook een idee van hun zichtbaarheid in het donker.





Vandaag heeft de mobibus iets te vieren. We houden de kranten in de gaten, want voor één keer verwachten we goed nieuws over verkeersveiligheid. Voor de leerlingen van het derde jaar was het bezoek aan deze zestientonner in elk geval een boeiende 'eye-opener'.



P.S. Jawel, leerlingen van onze school brachten het totale aantal bezoekers van de Mobibus op 350000. Voor de gelegenheid mochten ze op de foto met de burgemeester en verscheen hun foto in de krant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten