vrijdag 7 oktober 2016

Toon me je geld

Alledaagse producten, daar stonden we midden tussen. Tenminste, de fotografische afbeeldingen daarvan, want we stonden in het Fotomuseum. We, dat waren de leerlingen van het zesde jaar economie de voorbije dinsdagmiddag.  


Economie en fotografie? Wat was de link? 'Show me the money' is een intelligente foto-expo die helaas zijn deuren alweer sluit. Het onderwerp: offshore bedrijven, of waar rijken hun geld parkeren. Het liefst nog op paradijselijke eilanden. Die belastingparadijzen werden op drie totaal verschillende manieren in beeld gebracht door de fotografen die tentoon stonden in Antwerpen.


Eerst mochten we kennismaken met glossy brochures, geheel in de stijl van de superrijken en hun banken. Alleen koos de fotograaf een wel heel ongewone naam. 'WTF bank' probeerde dan ook zijn middelvinger op te steken naar al dat stiekeme gedoe, ondermeer door net als de klanten van dat soort banken te flirten met het nog net legale, maar niet meer helemaal toelaatbare. Het resultaat: glossy foto's met daarop net wel of net niet herkenbare rijken die verdacht hard hun best doen om te verbergen dat ze 'niets te verbergen hebben'.


Helemaal anders was 'You haven't seen their faces' van Daniel Mayrit. Volledig in de stijl van bewakingscamera's bracht deze sociaal bewogen fotograaf de honderd meest invloedrijke Britten in beeld op een manier die enigszins verdacht lijkt. De afdrukken mocht je als je dat wou mee naar huis nemen. 
'Heavens' van Woods en Galimberti probeerde iets objectiever de weelderige luxewereld te tonen. Maar is dat wel mogelijk, om stil en objectief te blijven wanneer iets overduidelijk onrechtvaardig is?Eén ding is zeker: de leerlingen kregen heel wat stof tot nadenken mee naar huis. 


Een aangename afsluiter: wie dat wou kon ook de overige tentoonstellingen gaan bekijken. Een klein groepje klom de trappen op naar de vierde verdieping om een paar stappen terug te zetten in de tijd en te bekijken hoe fotograferen evolueerde van vroeger tot nu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten