maandag 10 oktober 2016

Klaar voor de inleefreis

Over een paar dagen is het zover. Dan vertrekken Fien en meneer D'Haese naar Indië om er een week lang het project van de Damiaanactie dat ze ondersteunen ter plaatse te leren kennen. Tussen de middag kwamen ze even vertellen of ze er klaar voor zijn. 

Het is nu heel druk met alle voorbereidingen. De communicatie in verband met de sponsortocht neemt heel wat tijd in beslag. Fien is toch wel wat ongerust. De mensen van de Damiaanactie weten wat ze doen, maar volledig risicoloos is de reis natuurlijk niet. Je wilt niet terugkomen met tbc, bijvoorbeeld. 

De juiste, aangepaste kledij dragen wordt ook iets om omzichtig mee om te springen. Meisjes moeten zich zo veel mogelijk bedekken. Je wordt ook verondersteld er altijd heel erg keurig uit te zien. Bij temperaturen van meer dan dertig graden kan dat een uitdaging zijn. 

Toch kijken ze er allebei vooral erg naar uit. Het is een unieke ervaring, iets waar je maar een keer de kans toe hebt. Het is fijn dat het begint te leven op school, vooral in de eerste graad en het derde jaar. Misschien staan zij er wat meer voor open dan vier, vijf en zes? Die openheid is belangrijk voor Fien. Het leek haar interessant om te weten te komen hoe het daar echt aan toe gaat. Op basis daarvan kan ze dan haar mening vormen.

De andere deelnemers uit de Antwerpse scholen hebben ze al ontmoet. Heel toffe mensen, bijna allemaal meisjes of vrouwen. Een zekere Tom is er nog, en meneer D'Haese natuurlijk.

Ter plaatse volgen ze het werk van de Damiaanactie. De organisatie richt zich op preventie en behandeling, maar besteedt ook veel aandacht aan nazorg, de zogenaamde 'care after cure'. Die zorgt ervoor dat ex-patiënten geholpen worden een zo zelfstandig mogelijk leven op te bouwen na het overwinnen van hun ziekte.

Een cameraploeg van ATV volgt het hele gebeuren ook en zal vermoedelijk in januari een dagelijkse rubriek in het nieuws inlassen. Daarnaast proberen Fien en meneer D'Haese een vlog bij te houden en in de mate van het mogelijke geregeld een foto of kort filmpje door te sturen. Hun verslag komt op hier op weblog te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten