dinsdag 21 april 2015

GWP6: Berlijn - Reichstag - Wandeling Tiergarten - Story of Berlin - East Side Gallery

GWP Berlijn: dag 1: Reichstag - Wandeling Tiergarten - Story of Berlin - East Side Gallery

Na een lekker ontbijt en een briefing ontdekken onze 6des de belangrijkste gebouwen van Berlijn. Vanop de prachtige koepel van de Reichstag krijgen we een prachtig zicht over de stad. Daarnaast leren we de functie van dit gebouw kennen en welke rol het speelde en vandaag speelt in de Duitse politieke geschiedenis. We staan vooral stil bij de jaren dertig toen plots 30 % van de parlementaire zitjes werden ingenomen door de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. In 1933 gaat het gebouw in vlammen op. Letterlijk en figuurlijk is het dan voor lange tijd uit de dit kloppend hart van de democratie in Duitsland. Na de eenmaking in 1991 krijgt de Reichstag zijn functie terug. Vandaag huist er opnieuw het Duits federaal parlement.

Daarna trekken we via de groene long van Berlijn, het park Tiergarten, naar het economisch centrum van Berlijn. We bezoeken het Sony Center op Potsdamer Platz, maken een omweg via het monument voor homoseksuelen die het slachtoffer waren van het naziregime en we genieten van enkele fraaie hoogstandjes van architectuur.

Op de binnenplaats van het 'Gedenkstätte Deutscher Widerstand' zien we een indrukwekkend monument voor de Duitse generaals die terechtgesteld werden na de mislukte aanslag op Hitler in 1944.

En dan is het tijd om nog verder te duiken in de geschiedenis van Berlijn. In 'The Story of Berlijn' wandelen we door 800 jaar geschiedenis van Berlijn. Daarnaast wordt er ook een bezoek gebracht aan de bunker uit de Koude Oorlog op de Kurfürstendamm.

Na het avondeten trekken we nog met een groep leerlingen naar 'East Side Gallery'. Dit stuk van de Berlijnse Muur werd na de Wende in december 1989 beschilderd door 118 kunstenaars. En dan is het al 23u... Tijd om weer naar Hauptbahnhof te trekken... Slapen... Morgen weer een nieuwe dag in Berlijn!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten