zondag 26 april 2015

GWP5 - dag 3: Lille

Het was pas toen ik op in de auberge op vrijdagochtend een demi-baguette op m'n plateau legde en wat Franse kaas en confituur nam om ze te beleggen, dat ik me realiseerde dat we eigenlijk al het vierde land in drie dagen aandeden, na heel even de grens met Nederland over te gaan in het Zwin en in Tyne Cot en Zonnebeke een stukje Brits grondgebied te betreden. 
Lille mag dan vandaag de vierde stad van Frankrijk zijn, het is niet voor niets Lille 'Flandres' en hoorde vroeger bij 'onze' contreien. We startten de dag aan het Place Rihour, waar we ook heel even de andere groep vijfdes zagen. Veel tijd om bij te kletsen was er (nog) niet, want zes Franstalige gidsen wachtten ons op om de stad te verkennen. 
Met gids Clothilde stapten we van het Office du Tourisme door het historische centrum en door enkele eeuwen bouwkunst, met enkele opvallende pareltjes. Op de marktplaats was het behoorlijk druk door de vele 'livraisons' voor het weekend dat al op de loer lag. 

 


In het park konden we even gaan zitten -velen waren eraan toe- om te kijken naar een natuurexperiment: zes meter hoge muren omsingelen een stukje bos, en naar het modernere, commerciƫle centrum van Euralille en het station.
Na de middag mochten de leerlingen op eigen houtje de stad en haar winkeltjes exploreren. Zo te zien heeft ook de Zara een fijne vrijdagnamiddag gehad. 


En toen was het alweer tijd om naar huis te rijden... Merci chauffeur Red-One, om ons veilig naar Mortsel te brengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten