zaterdag 4 april 2015

Debatteren in het Vlaams Parlement

Geen betere manier om over politiek te leren dan het zelf te beleven. Met die gedachte voor ogen trokken de zesdejaars vrijdag 3 april naar het Vlaams Parlement.


Het gebeurt niet elke dag dat je live op de radio komt. Sam en Aisja mochten Jan Hautekiet vertellen waarom ze gisteren niet op school maar wel in de uitzending 'Heerlijk Helder' (tweede uur, vanaf 44'30") met ondermeer Rik Torfs, Herman De Croo en Raymond van het Groenewoud zaten.


Diezelfde meneer De Croo was het die een kwartiertje later het politieke project aftrapte. Hij had vernomen dat het wetsvoorstel dat we zouden behandelen te maken had met onderwijs, vertelde ons dat hij zelf ook ooit Minister van Onderwijs was en gaf ons wat goede raad mee die hij verrassend genoeg koppelde aan de drie verdiepingen van het Vlaams Parlement: in je schelp kruipen, verzuilen of het publieke forum kiezen.
Alle Vlaamse partijen hadden een of meerdere vertegenwoordigers gestuurd om in de voormiddag mee na te denken over het wetsvoorstel en de leerlingen onder te dompelen in de filosofie van hun partij. Na de middag volgde het eigenlijke debat. Heel fijn was het om te horen dat de gesprekken zowel in de fracties als in het halfrond niet aan de oppervlakte bleven hangen, maar over fundamentele keuzes durfden gaan.


Natuurlijk was niet iedereen er even vurig op gebrand om het woord te voeren, maar ook wie de microfoon niet opzette, luisterde heel aandachtig en volgde de discussie met kritische ogen en oren. 

Dank zij het enthousiasme en de gedrevenheid van zowel de politici, de leerlingen als meneer Joppen was dit een uitermate geslaagde dag die voor velen hun blik op politiek heeft verruimd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten