zaterdag 25 april 2015

GWP6 - Berlijn dag 4

GWP Berlijn: dag 4 Potsdam, Cecilienhof, Holländisches Viertel, Sanssoussi en Olympisch Stadion

Tijdens de vierde dag van ons verblijf in Berlijn trokken we even weg uit de stad. Potsdam ligt op ongeveer 25 km van Berlijn en werd in 1660 door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Later werd de stad ook de favoriete verblijfplaats van de koninklijke familie van Pruisen: de Hohenzollerns. De meeste leden van de Hohenzollerns werden hier geboren, groeiden op en verbleven in een van hun verschillende paleizen in Potsdam.

Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. We bezochten de wijk en de markt.
Onze tweede stop was het Cecilienhof. Hier vond na de val van het nazi-regime de ‘Conferentie van Potsdam’ plaats tussen Truman, Churchill (die halverwege werd vervangen door Attlee) en Stalin.
En dan was het tijd voor de middagpauze. De tuin van het kasteel ‘Sanssoussi’ was de ideale plaats voor onze picknick. We konden genieten van een stralende zon en onze leerlingen konden zich uitleven in het park.

In de namiddag bezochten we nog het Olympisch Stadion in Berlijn dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1936, een monumentaal gebouw dat de grootheid van het nazi-regime moest uitstralen en ook vandaag nog belangrijk is.

Bij de renovatie in 2004 is veel monumentaals van het stadion behouden. Veel natuursteen werd slechts gezandstraald, waardoor circa driekwart van het oude bouwwerk behouden kon blijven. Opvallende kenmerken zijn nu het dak, dat alle zitplaatsen overdekt zijn, en de felblauwe atletiekbaan (alhoewel de kleur niet in goede aarde viel bij Monumentenzorg). Het stadion heeft nu 75.000 plaatsen.

Een goedgevulde vierde dag dus… en ’ s avonds was er nog tijd voor de disco, om de week goed af te sluiten. GWP Berlijn 2015 was een topper!


Henk  Joppen






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten