woensdag 29 april 2015

GWP1 Kinrooi - donderdag

Op donderdag hadden de groene en de paarse groep in de voormiddag een wandeling in een van de drie stiltegebieden in de omstreken. In de namiddag stond een boottocht op de planning.

In het stiltegebied zagen de leerlingen dat de mensen van Natuurlandschap Limburg hun best doen om de natuur haar oorspronkelijke gang te laten gaan. Zo zijn er wel boeren die hun gronden bewerken, maar ook veel gebieden waar de natuur haar werk zelf doet. In deze streek grazen op verschillende plaatsen gallowayrunderen en konikpaarden. Deze dieren moeten ervoor zorgen dat de natuur niet begint te woekeren.

In de namiddag reden we met de fiets naar een kleine jachthaven aan de Maas. Hier lag een boot klaar. De gids vertelde ons iets meer over de ontgrinding in de streek, de verbreding van de Maas, het ontstaan van de verschillende plassen en de smokkelroutes. Wist je dat vrouwen vroeger boter smokkelden? Omdat in de wet stond dat mannen niet onder de rokken van vrouwen mochten kijken, konden de douaniers de vrouwen niet controleren. Zo moesten de vrouwen steeds in het douaniershuisje naast de warme kachel komen zitten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten